Brugse politie flitst toch

GEEN INTERESSE IN 'MARATHON', MAAR WEL DEGELIJK SNELHEIDSCONTROLES

Wie donderdag dacht in Brugge het gaspedaal dieper te kunnen induwen, omdat de politiezone niet meedeed aan de flitsmarathon, had het grondig mis. De politie hield toch flitscontroles op enkele drukke plaatsen, mét resultaat.

De lokale politie Brugge trok zich nochtans de afgelopen weken niet veel aan van de nationale flitsmarathon en de website ikflitsmee.be. "We vreesden dat de website zou leiden tot afwijkende situaties", zegt korpschef Dirk Van Nuffel. "En dat is ook gebleken. Zo gaven grappenmakers zelfs straten op waarin je niet met de auto kan rijden." Maar donderdag vonden op het grondgebied van de stad wel degelijk vooraf geplande en gerichte snelheidscontroles plaats. Langs de Baron Ruzettelaan, de Komvest en de Sint-Michielslaan werden in totaal 637 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 49 (7,7%) te snel reden. En ook gisterenmorgen zette de Brugse politie nog eens controles op. "Als iedereen dacht dat de flitscontroles zouden stoppen om vrijdagochtend 6 uur (het einduur van de nationale flitsmarathon, red.), dan hadden ze het mis", zegt de korpschef. "We willen hiermee aantonen dat er in Brugge op élk moment kan geflitst worden. Daarvoor is geen speciale actie nodig." Bij die ochtendlijke controles gisteren aan de Oostendse Steenweg, de Buiten Boninvest en de Dudzeelsesteenweg werden nog eens 938 wagens aan een controle onderworpen. Onder hen reden 39 bestuurders (4,1%) met een te hoge snelheid.


Ook in de politiezones in onze regio die donderdag wel meededen aan de flitsmarathon, zijn behoorlijk wat bestuurders met een zware voet betrapt.

Benny Proot

Radar stuk

De politiezone Damme/Knokke-Heist zette zijn motorrijders, flitswagen en drie onbemande camera's in. Van de 44.821 gecontroleerde wagens reden er 204 te snel (0,46%). Eén bestuurder waagde het zelfs rond te rijden met een topsnelheid van maar liefst 180 kilometer per uur. Dat gebeurde op de N49 (Natiënlaan) in Lapscheure, ter hoogte van de lichten op het kruispunt met de Vredestraat. De flitswagen controleerde in totaal 3.799 voertuigen. Hiervan reden 164 bestuurders te snel (4,32%). De motorrijders hielden 31 wagens met een overdreven snelheid tegen. Eén wagen met Belgische nummerplaat werd aan de kant gezet met een topsnelheid van 146 kilometer per uur. In de politiezone Kouter (Jabbeke, Torhout, Ichtegem, Oudenburg en Gistel) reed 1 op 9 bestuurders dan weer te snel. In totaal werden onder meer op de Gistelsteenweg (N367) in Jabbeke en in de Aartrijkestraat in Torhout 861 wagens aan een snelheidscontrole onderworpen, waarvan 98 bestuurders (11,3%) geflitst werden. Zij mogen binnenkort een boete in de bus verwachten. Opmerkelijk: de politie Blankenberge/Zuienkerke ging oorspronkelijk meedoen aan de flitsmarathon, maar moest die plannen donderdagochtend bijstellen. "Uit de resultaten bleek dat onze radar niet goed werkte", zegt woordvoerder Philip Denoyette. "Daarom besloten we geen risico's te nemen. Onze radar werd hersteld, waardoor we vandaag (gisteren, red.) onze normale flitscontroles opnieuw konden aanvatten."