Brugse moskee barst uit haar voegen en veroorzaakt overlast: stad zoekt stek voor volwaardig gebedshuis
Er is al jaren een moskee gevestigd in een vroeger woonhuis van Nader El Sayed, de voormalige Egyptische doelman van Club Brugge. Hij schonk, bij zijn vertrek uit Brugge, de woning aan de moslimgemeenschap. De moskee wordt sindsdien frequent bezocht. “Als er op vrijdag gebed is, dan komen er soms tot 600 mensen langs”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Dat is enorm veel voor een woning die in een woonwijk is gevestigd. Dat brengt overlast in de buurt met zich mee. Niet door de mensen die er komen bidden, maar wel door de grote hoeveelheid en de parkeerdruk die dit veroorzaakt. Dit is een onhoudbare situatie. We moeten een oplossing vinden.”
Achterzaaltjes
Het Brugse stadsbestuur wil geen Oostendse of Brusselse toestanden, zegt De fauw. “Eén grote moskee is voldoende. Ik wil vermijden dat de gemeenschap in Brugge moet uitwijken naar verscheidene kleinere locaties. We willen liever niet dat er moskeeën ontstaan in achterzaaltjes, loodsen of garages. Daarom moeten we zelf mee op zoek gaan naar een oplossing: een eigen moskee. Dat kan in een nieuw gebouw of in een omgevormd, bestaand pand. Het spreekt vanzelf dat we bereid zijn om mee te zoeken naar een oplossing. De moslimgemeenschap vraagt daarbij geen halve euro aan de stad. Het is niet de bedoeling dat we mee investeren.”
Aparte ingang voor mannen en vrouwen
Volgens gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is het waanzinnig dat de stad mee op zoek gaat naar een locatie. “Een moskee in Brugge? Daar verzetten we ons tegen. De islam is een ideologie die de gelijkheid van man en vrouw niet erkent, noch de scheiding van kerk en staat. In de moskee in Sint-Andries zijn er aparte ingangen voor de mannen en de vrouwen. Daar gaan we toch niet mee akkoord? Wij zullen juridische stappen ondernemen als het effectief zover komt.”
Geen erkenning
Raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) deelt niet de mening van Sintobin, maar wees er tijdens de gemeenteraad op dat de Brugse moskee niet eens een nationale erkenning heeft. Burgemeester Dirk De fauw knikte: “Een van de voorwaarden is dat de huisvesting in orde is. Het spreekt vanzelf dat daar verandering moet in komen.”
6 reacties
Miguel Dumon
De heer Makers ziet het probleem niet zoals zoveel politiekers ... Het probleem zullen ze "binnenkort” wel ondervinden .
Marc Spandel
"... aparte ingangen voor de mannen en de vrouwen". Het negeren van de wet op gelijke rechten voor man en vrouw, duidt er op dat een bepaald deel van de bevolking standvastig vasthoudt aan het principe dat 'hun' godsdienst bóven de Belgische (westerse) wetten staat. Alleen al dit 'feit' zou voldoende moeten zijn om dit soort jihadisme zeker niet door de Belgische overheden te laten 'steunen'.
B. Ramakers
Probleemoplossend denken, super. Angelo, Kelly en Jeroen, ik zie het probleem helemaal niet. Integendeel, er wordt een oplossing gezocht tot ieders tevredenheid. Het kost jullie trouwens geen cent.
Patrick Martens
Maar als je een fuif wilt organiseren voor 600 man moet je voldoen aan alle voorschriften en moet je zelfs een toestemming hebben.
Aerts Johannes
In het gemeentehuis?? Een zeer goede l lokatie