Brugse leerkracht en zijn hondje aangevallen door twee losgebroken staffords: “Minutenlang bleven ze bijten, tot twee matrozen ons te hulp schoten”

Steven Decaesstecker huldigt zijn redders nadat hij en zijn hond werden aangevallen door twee honden in Sint-Kruis in Brugge.
Benny Proot Steven Decaesstecker huldigt zijn redders nadat hij en zijn hond werden aangevallen door twee honden in Sint-Kruis in Brugge.
Een Brugse leerkracht is al twee weken arbeidsongeschikt nadat hij op 5 februari tijdens een wandeling met zijn hondje Mick werd aangevallen door twee losgebroken staffordshire-bullterriërs. Steven Decaesstecker verweerde zich minutenlang en beschermde zijn eigen hond Mick met zijn leven. Die raakte levensgevaarlijk gewond en herstelt nog steeds. Uiteindelijk schoten twee Nederlandse matrozen te hulp. Zij hoorden vanuit de marinebasis geschreeuw. Woensdagmiddag ging Steven ze persoonlijk bedanken. “Zonder nadenken hebben ze me geholpen. Dankzij hen leeft mijn hondje nog”, zegt de leerkracht. 

Wat een rustige avondwandeling langs de Brieversweg in Sint-Kruis moest worden met zijn Ierse terrier Mick, eindigde voor leerkracht Steven Decaesstecker twee weken geleden in een horrorverhaal. “Plots zag ik uit het niets twee staffords opduiken. Meteen begonnen ze mijn hond te bijten en vlogen we op de grond", getuigt de man. “Ze losten Mick niet en bleven hem aanvallen en bijten. Ook ik kreeg enkele fikse happen toen ik probeerde ze weg te duwen.” 

Wat volgde was een minutenlang gevecht tussen Steven, zijn hondje en de twee losgebroken viervoeters. In de tussentijd passeerden verschillende wagens zonder stoppen. Het waren uiteindelijk twee Nederlandse matrozen van de nabijgelegen marinebasis die te hulp schoten en de wilde honden wegtrokken. 

Steven Decaesstecker en zijn hond Mick, die nog steeds herstelt van zijn verwondingen.
Benny Proot Steven Decaesstecker en zijn hond Mick, die nog steeds herstelt van zijn verwondingen.

Heldendaad

Hondje Mick werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis en onderging verschillende operaties. Een week lang was hij in levensgevaar. “Eerlijk? Ik dacht niet dat hij het zou halen. Tijdens het gevecht voelde ik het leven uit zijn lichaam stromen. Op het einde bewoog hij zelfs niet meer. Maar kijk, twee weken later gaat het steeds beter”, vertelt Steven, die zelf al twee weken arbeidsongeschikt is. 

Vooral op mentaal vlak heeft de leerkracht lager onderwijs het nog heel moeilijk. Dat weerhield hem er echter niet van om woensdagmiddag richting marinebasis te trekken om zijn twee helden te bedanken. “Het is ongelofelijk om te weten dat ze over het hek zijn gesproken om mij te komen helpen. In deze tijden, waar egoïsme vaak overheerst, is dat fantastisch. Ik wou dan ook absoluut iets voor hen doen. Ze hebben wellicht het leven van mijn hondje gered”, vertelt Decaesstecker. 

Coen Delahaye (18) en Kevin Bout (20), de twee matrozen en redders in nood, blijven evenwel bescheiden onder de lofzang. “We kwamen net uit het gebouw en hoorden op straat geschreeuw. Toen we over de muur keken, zagen we dat iemand het gevecht filmde, maar niet hielp. daarop zijn wij in actie geschoten. Het voelde als onze plicht”, zeggen ze. 

De matrozen kregen kussen van de echtgenote van Steven.
Benny Proot De matrozen kregen kussen van de echtgenote van Steven.

Erkenning

Behalve een biermand van Steven, krijgen de matrozen binnenkort ook een ‘coin’ - een munt - van de marine zelf als erkenning voor hun moedig optreden. Het slachtoffer hoorde ondertussen nog niks van de eigenaars van de losgebroken staffords. “Het enige dat ik weet, is dat ze hun poort vergaten af te sluiten en die beesten zo konden ontsnappen. Of er vervolg aan gegeven wordt, zal moeten blijken uit het verder politieonderzoek. Na de krokusvakantie wil ik opnieuw aan het werk”, besluit Steven. 

Steven gaf een biermand aan de twee matrozen die zijn hondje redden.
Benny Proot Steven gaf een biermand aan de twee matrozen die zijn hondje redden.