Brugse dierenpolitie treft 5 meter lange tijgerpython, honderden vogelspinnen en 27 zwarte weduwes aan in woning

Bij een Brugse verzamelaar trof het team honderden vogelspinnen, een tijgerpython van 5 meter, een leguaan én 27 zwarte weduwen aan.
Benny Proot Bij een Brugse verzamelaar trof het team honderden vogelspinnen, een tijgerpython van 5 meter, een leguaan én 27 zwarte weduwen aan.
De Brugse politie beschikt vanaf nu over een team dat zich de ‘dierenpolitie’ mag noemen. De vier politiemensen hebben zich omgeschoold tot experten in dierenwelzijn. Bedoeling is dat ze tussenkomen bij dringende oproepen waar dieren mee gemoeid zijn. Zo werden vorige week nog honderden vogelspinnen en een python van vijf meter aangetroffen in een woning. “Maar we zijn er niet enkel om te bestraffen. Het is ook onze taak om de situatie te analyseren en samen met de eigenaars te bekijken wat er kan verbeteren", zegt Bart Saelens van de dierenpolitie. 

De vier inspecteurs kregen een specifieke opleiding en binnen het korps werd ook budget vrijgemaakt voor extra middelen. Dat gaat dan om chiplezers, vangstokken, speciale handschoenen, een verstelbare bench, aangepaste kledij en extra opbergruimtes. De teamleden van de ‘dierenpolitie’ gaven zich vrijwillig op en hebben sowieso al een voorliefde voor dieren. Respect dragen ze hoog in het vaandel. Ze doen het dan ook bovenop hun ‘normaal’ politiewerk. Binnen het korps geven ze toe dat er de voorbije jaren te weinig kennis was rond dierenwelzijn. Daar moet het nieuwe team verandering in brengen. 

Brugge beschikt vanaf nu over een dierenpolitie.
Benny Proot Brugge beschikt vanaf nu over een dierenpolitie.

Spectaculaire vangst

Vorige week deed de dierenpolitie al meteen een spectaculaire vangst na een anonieme tip over een mogelijk gevaarlijke situatie. Bij een Brugse verzamelaar trof het team honderden vogelspinnen, een python van 5 meter, een leguaan én 27 zwarte weduwes aan. Belangrijk: de dieren werden weliswaar goed verzorgd, maar verder onderzoek moet uitwijzen of alles in orde was met de vergunningen en of alle dieren werden aangegeven. De eigenaar deed uiteindelijk vrijwillig afstand van de dieren. Enkel de 27 zwarte weduwes en een duizendpoot werden in beslag genomen. Wat er met de rest van de spinnen en de tijgerpython moet gebeuren, wordt verder bekeken. Voorlopig mag de man ze houden.

Volgens de politie is het wel niet de bedoeling om enkel bestraffend op te treden. “Dierenwelzijn omvat veel meer dan het in beslag nemen van verwaarloosde dieren”, bevestigt Bart Saelens van de dierenpolitie. “Mensen die niet weten wat ze moeten doen met hun huisdier door een penibele financiële situatie of andere problemen, staan we evengoed bij.” In het hele systeem is een belangrijke taak weggelegd voor de wijkinspecteurs. Zij staan het dichtste bij de bevolking en vangen ook de meeste zaken op. 

Bij een Brugse verzamelaar trof het team honderden vogelspinnen, een python van 5 meter, een leguaan én 27 zwarte weduwes aan.
Benny Proot Bij een Brugse verzamelaar trof het team honderden vogelspinnen, een python van 5 meter, een leguaan én 27 zwarte weduwes aan.

Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis (sp.a) is alvast opgetogen met de oprichting van de dierenpolitie. “Dankzij hen kunnen we voortaan nog sneller optreden bij ernstige gevallen van mishandeling of verwaarlozing. Het is ook een duidelijk signaal dat we dierenverwaarlozing of -mishandeling absoluut niet tolereren in Brugge”, aldus de schepen. “De wetgeving over dierenwelzijn is vaak complex. Het is logisch dat niet elke inspecteur of agent die helemaal kent. Het team zal dan ook alle collega’s van de zone ondersteunen met kennis en advies.”

Testfase

Het hele gebeuren rond de dierenpolitie zit momenteel nog in een testfase, maar bewees al zijn nut. Op korte termijn is het de bedoeling dat er aan de hand van goede praktijken, opgebouwde kennis en partnerships een zonaal draaiboek met eenvoudige checklists wordt opgesteld. 

Benny Proot
Benny Proot
Benny ProotReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.