Brugse dienst slachtofferhulp bestaat 10 jaar

Het EPOS-team van de Brugse politie bestaat al tien jaar.
Benny Proot Het EPOS-team van de Brugse politie bestaat al tien jaar.
Het EPOS-team bij de Brugse politie blaast tien kaarsjes uit. Het team bestaat uit tien mensen die zich dag en nacht inzetten voor slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, branden en rampen.

"Geen enkele tussenkomst is op voorhand te voorspellen. Het is geen evidente job. Maar tegelijk is het enorm belangrijk dat we er zijn", zegt korpspsycholoog Griet Rodts. Dat niemand de 'slechtnieuwsmelders' van de politie graag ziet komen, hoeft niet te verbazen. Toch kan iedereen vroeg of laat met hen te maken krijgen. Hoe dramatisch de omstandigheden ook zijn, het EPOS-team van de politie


staat dag en nacht paraat om de dichte familie van slachtoffers in te lichten."Doorheen de jaren zijn we enorm geëvolueerd", zegt coördinator Stefan Welvaert, die zelf jarenlang actief was in het veld. Uit eigen ervaringen weet de man hoe zwaar de job is. Belangrijk om te weten is dat de 'slechtnieuwsmelders' de functie beoefenen bovenop hun 'normaal' werk binnen het politiekorps.

Niet te voorspellen

Het EPOS-team bestaat sinds 2008 nadat werd beslist dat elk politiekorps verplicht een eigen dienst slachtofferbejegening moest hebben.


Wennen doet de job nooit. "Het verloop van zo'n tussenkomst valt nooit te voorspellen", zegt korpspsycholoog Griet Rodts. Haar voorgangster Karen Descheemaecker richtte samen met de korpsleiding het EPOS-team op. "Het is geen evidente job. We selecteren de mensen dan ook op emotionele weerbaarheid", aldus Rodts. Dit jaar alleen al zit het team aan 90 tussenkomsten. Voor de toekomst blijft de uitdaging om te blijven leren uit ervaringen." (MMB)