Brugs toprestaurant heropent eind juni na verwoestende instorting: “Moeten helemaal van nul beginnen”

Eric Ameloot is volop aan het werk om zijn restaurant zo snel als mogelijk weer te openen.
Benny Proot Eric Ameloot is volop aan het werk om zijn restaurant zo snel als mogelijk weer te openen.
‘Den Gouden Karpel’ op de Brugse Vismarkt heropent eind juni de deuren. Zaakvoerders Eric Ameloot en Ann Devriendt zijn momenteel druk in de weer om hun verwoeste zaak herop te bouwen. Begin dit jaar stortten twee verdiepingen in tijdens verbouwingswerken. “We moesten helemaal van nul beginnen. Het pand was een ruïne”, vertelt Eric. 
De houten balken in het plafond moesten van de stad Brugge teruggeplaatst worden.
Benny Proot De houten balken in het plafond moesten van de stad Brugge teruggeplaatst worden.

“Lopen, lopen. Naar buiten.” Het zijn woorden die ruim drie maanden na de instorting van zijn restaurant nog steeds door het hoofd van Eric Ameloot (45) spoken. De chef-kok was die bewuste 17 januari samen met de aannemer aan het werk in ‘Den Gouden Karpel’ toen het noodlot toesloeg. Wat er precies gebeurde, wordt nog steeds onderzocht. Vast staat dat zowel Eric als aanwezige werklui op het nippertje aan een menselijk drama ontsnapten. 

“Ik had de klink nog in mijn handen toen de bovenste verdiepingen instortten en te pletter sloegen op het gelijkvloers”, vertelt Eric. “Gelukkig zag de aannemer net op tijd dat er gevaar was en riep hij iedereen naar buiten. Je mag niet denken welke gevolgen de instorting anders had gehad." 

De stelling voor het restaurant wordt deze week nog verwijderd.
Benny Proot De stelling voor het restaurant wordt deze week nog verwijderd.

Ruïne

Drie maanden later hebben de zaakvoerders opnieuw een doel om naartoe te werken. Eind juni willen ze de deuren weer openen. Een blik in het pand leert dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Het grootste deel staat letterlijk nog in de steigers. 

“Klopt, maar er is al ongelofelijk veel gebeurd", zegt Eric terwijl hij ons door het pand gidst. “Het was eigenlijk een ruïne. Van verdiepingen was geen sprake meer, alles lag op het gelijkvloers. Je kon van beneden recht naar het dak kijken. Ook de elektriciteit en andere leidingen waren verwoest. Simpel gezegd: er bleef amper iets over.” 

Momenteel wordt met man en macht gewerkt om het restaurant zo snel als mogelijk klaar te krijgen. Zo is de ruwbouw zo goed als afgewerkt en is het pand ook opnieuw veilig en stabiel verklaard. Uiterlijk deze week worden de stellingen, die al maandenlang voor het restaurant staan ter beveiliging, verwijderd. 

Beschermd gebouw

Binnen is er opnieuw sprake van verdiepingen, al was dat geen evidente opgave. “We zitten hier in een beschermd gebouw. Van de stad Brugge moesten we dus de balken recupereren en hergebruiken voor het plafond”, gaat Eric verder. De komende weken worden alle nutsvoorzieningen hersteld en afgewerkt, waarna de inrichting van het restaurant en de keuken, die ook grotendeels vernield was, kan beginnen. 

Zo zag het restaurant er binnen uit vlak na de instorting.
Benny Proot Zo zag het restaurant er binnen uit vlak na de instorting.

Geen inkomen

Van enig negativisme is bij de zaakvoerders ondanks de enorme tegenslag geen sprake. “Al ergeren we ons wel aan één ding. We zitten al maandenlang zonder inkomen en door de wetgeving kunnen mijn vrouw en ik niet voor korte tijd elders aan de slag. Enfin, het zou wel kunnen als we een volledig nieuwe bvba oprichten. Maar geef toe, zoiets is toch niet haalbaar of praktisch? Het enige alternatief is doorbijten en onze spaarcenten aanspreken”, aldus Eric. 

Zelfde personeel

Ook de kosten voor de verbouwingen zijn in afwachting van de verzekering voor eigen rekening. Gelukkig krijgt het koppel veel steun van hun personeel. Wie deze zomer in de vernieuwde zaak gaat eten, zal enkel vertrouwde gezichten tegenkomen. Het zeskoppig personeelsteam besloot om ‘Den Gouden Karpel’ trouw te blijven. “Natuurlijk zijn we daar enorm blij mee. Er zijn mensen die hier al 42 jaar werken. Zelf was ik toen nog een kleuter. Het zou enorm jammer zijn als dat verloren zou gaan. We willen samen ‘Den Gouden Karpel’ terug op de kaart zetten”, besluit een strijdvaardige Eric Ameloot. 

Het gebouw moest gestut worden om verdere instorting te vermijden.
Benny Proot Het gebouw moest gestut worden om verdere instorting te vermijden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.