Brugs burgemeester ongerust over nieuwe cannabiswinkel vlak bij scholen: “We controleren grondig of regels worden nageleefd”

Gunther Van Den Brande opende vrijdag de eerste cannabis-shop in Brugge. Dat de winkel in de omgeving ligt van enkele scholen, stoort burgemeester Dirk De fauw.
Benny Proot Gunther Van Den Brande opende vrijdag de eerste cannabis-shop in Brugge. Dat de winkel in de omgeving ligt van enkele scholen, stoort burgemeester Dirk De fauw.
Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vraagt aan de politie om de nieuwe cannabiswinkel Veni Vici in de Noordzandstraat in de gaten te houden. De winkel opende vorige vrijdag de deuren in een drukke winkelstraat. “Verbieden kunnen we niet, maar we controleren wel of alle regels gerespecteerd", zegt De fauw.

Na onder andere Kortrijk en Roeselare kan je nu ook in Brugge legaal cannabis kopen. Gunther Van den Brande opende zopas Veni Vici in de Noordzandstraat. “Onze planten bevatten geen bijna THC, wat betekent dat je er niet high van wordt. Daarom is de verkoop ervan compleet legaal”, zegt de uitbater. Waarvoor de cannabis dan wel dient? Het product zou volgens wetenschappelijk onderzoek nuttig zijn als pijnstiller bij chronische pijn, maar zou ook werken bij de behandeling van diverse symptomen van multiple sclerose (MS). Cannabisolie zou verder een gunstig effect hebben bij bepaalde vormen van epilepsie.

Uit Italië

De gedroogde cannabisproducten worden verkocht aan 10 of 12 euro per gram. De naam van de zaak ‘Veni Vici’ is Latijn voor ‘ik kwam en ik overheers’. Het verwijst naar de oorsprong van de planten, die gekweekt worden in een loods in Italië. Daar wordt het legaal geteeld voor medicinaal en industrieel gebruik. “We verkopen ook wel een aantal producten die ermee verwant zijn, zoals oliën en balsems.” 

Scholen

Maar er heerst ook ongerustheid over de winkel. De stad Brugge houdt de uitbating in de gaten, mee op vraag van enkele nabijgelegen scholen. “Vorige week werd ik door de advocaat van de uitbater op de hoogte gebracht dat zijn cliënt een cannabiswinkel zou openen in de Noordzandstraat”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De advocaat wees er op dat juridisch alles in orde is. Daarop heb ik aan schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) gevraagd of er een vergunning nodig is voor deze uitbating. Aangezien er geen functiewijziging voor het pand wordt doorgevoerd en ook geen grondige verbouwing plaatsvindt, is er geen omgevingsvergunning nodig.” Met andere woorden: de stad kan er weinig tegen inbrengen.

Justitie

“Ik heb aan de korpschef gevraagd of we de opening van de winkel konden verhinderen, maar een verbod is niet mogelijk", zegt De fauw. “Ik heb deze kwestie nadien besproken met minister van Justitie Koen Geens. Ik vroeg of er normen opgelegd kunnen worden waardoor een dergelijke shop niet kan openen in de onmiddellijke omgeving van een school. Minister Geens liet weten dat ik hier als burgemeester niks kan aan doen, maar hij is wel van oordeel dat bij wijziging van de wetgeving de burgemeester meer bevoegdheden moet krijgen.”

De burgemeester sprak met de korpschef af om samen met de bevoegde diensten op te volgen of de uitbater zich strikt aan de reglementering houdt. Veni Vici is op weekdagen open van 13 tot 20 uur, op zaterdag van 11 tot 19 uur. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Peire

    Die cannabis olie kan je ook in Nederland vrij kopen wat ik ook deed om mijn chronische pijn te onderdrukken... Meer nog, ik kocht de zogezegd sterkste versie, de Ruby en gebruikte een volledige fles, resultaat NUL, alleen cannabis olie met THC werkt en enkel MS patiënten kunnen die op strikt voorschrift verkrijgen, wees dus gerust, het is beter die olie te drinken dan alcohol... de verwende kindjes zullen van een kale reis terug komen...

  • rudy moerkerke

    welke zever voor een plant, iets verderop is er een gin en whisky winkel (harddrugs) en dat kan zonder problemen. informeer jullie eerst over die plant ipv dit te dramatiseren.