Brugges bekendste ‘sportsenior’ is niet meer: Carolus Moens op 93-jarige leeftijd overleden

Carolus Moens tijdens een sessie verspringen
© Jan De Meuleneir/ PHOTONEWS Carolus Moens tijdens een sessie verspringen
Brugges bekendste ‘sportsenior’ is niet meer. Carolus Moens is afgelopen weekend op 93-jarige leeftijd overleden. Hij begon pas op zijn 85ste met atletiek, maar verzamelde al snel tientallen medailles bij de masters. Enkele jaren geleden nog schakelde de stad Brugge hem in om senioren aan het sporten te krijgen. “We verliezen een icoon”, zegt schepen van sport Franky Demon (CD&V). 

“Mensen zeggen mij dikwijls: ‘Waarom doét gij dat toch, Carolus? Zoudt ge niet meer wat wandelen en in de zon zitten?’ Ik wíl niet zitten en liggen en lui zijn. Ik wil bewegen. Ik wil iets doen wat een ander niet doet. Iets nalaten ook, en geen medailles, want die zullen mijn dochters na mijn dood toch weggooien. Records ook niet, want na mij zal iemand anders komen die nog beter doet. Maar herinneringen: mensen die af en toe eens terugdenken aan mij, en eens lachen bij de gedachte.” In april 2017 liet Carolus Moens in deze krant duidelijk blijken waarom hij op zijn oude dag nog aan sporten deed. Zijn opzet lijkt alvast geslaagd: de man zal voor altijd herinnerd worden als de Bruggeling die op bejaarde leeftijd het ene atletiekrecord na het andere deed sneuvelen. Zijn overlijden komt bij vrienden, familie en kennissen dan ook hard aan. Ook al was de palliatieve zorg al een tijdje opgestart, het afscheid afgelopen weekend bleef zwaar. 

Carolus Moens was bijzonder trots op zijn medailles.
Benny Proot Carolus Moens was bijzonder trots op zijn medailles.

Records

Ook in het stadhuis van Brugge weten ze al van het overlijden van de bekendste sportsenior van de stad. Zo postte voormalig schepen van Sport Annick Lambrecht (sp.a) al een bericht op haar sociale media. ‘Het ga je goed, Carolus. Zo blij je gekend te hebben.’ Het bewijst dat de negentiger een graag gezien figuur was in Brugge. Begin 2017 schakelde het stadsbestuur hem zelfs in om andere senioren aan het sporten te krijgen. Zo mocht Moens officieel de seniorensportacademie openen. “Sporten is een manier om andere mensen te leren kennen. Zo haal je ook ouderen uit hun isolement”, sprak Carolus destijds. Zelf had hij op dat moment al tientallen medailles verzameld bij de masters. De man verpulverde ook enkele Belgische records, waaronder dat van zijn beste vriend wijlen Mieltje Pauwels - nog zo’n Brugse sportlegende. Vorige week nog wilde het Brugs stadsbestuur hem huldigen als Belgisch kampioen atletiek boven de 90 jaar, maar Carolus was toen al te verzwakt om persoonlijk aanwezig te zijn. Naast bekend sporter was Carolus ook de trotse vader van vier dochters. 

Brugge -- Carolus Moens sportte om fit te blijven
Benny Proot Brugge -- Carolus Moens sportte om fit te blijven

Icoon

Schepen van Sport Franky Demon (CD&) spreekt vol bewondering over Carolus. “Je kan stellen dat we een icoon verliezen”, aldus Demon. “Hij was een voorbeeld voor veel senioren om levenslang te bewegen. Het is een groot verlies voor onze stad.” Vrienden en familie zullen op donderdag 7 maart om 11 uur een laatste groet brengen aan de negentiger tijdens de uitvaart in de parochiekerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Assebroek. 

Carolus Moens tijdens het speerwerpen
Benny Proot Carolus Moens tijdens het speerwerpen
Brugge voorstelling seniorensportacademie met de toen 91 jarige Carolus Moens
Benny Proot Brugge voorstelling seniorensportacademie met de toen 91 jarige Carolus MoensReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.