Brugges bekendste bakker sluit de deuren in de Smedenstraat: “De huur gaat omhoog, terwijl de helft van de straat leegstaat”

Le Pain de Sebastien heeft in Brugge de deuren gesloten, totaal onverwacht.
MMB Le Pain de Sebastien heeft in Brugge de deuren gesloten, totaal onverwacht.
Sebastien Cailliau (42) heeft na bijna zes jaar de deuren gesloten van zijn bakkerij Le Pain de Sebastien in de Smedenstraat. De beslissing komt onverwacht, niet in het minst voor de bakker zelf. “Het huurcontract liep ten einde en ik zou 500 euro per maand meer moeten betalen”, zegt hij. “En dat terwijl de helft van de panden in deze straat leegstaan.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In juli 2014 opende de flamboyante bakker Sebastien Cailliau zijn bakkerij in de Brugse Smedenstraat. Het werd meteen een groot succes. Cailliau opende later nog een zaak in Gent en verkoopt zijn brood ook op andere locaties in Vlaanderen. In zijn zaak in de Smedenstraat introduceerde hij al snel een lange, gezellige tafel waar je ook een koffie kon drinken en de krant lezen. 

Interimkantoren

Maar de deuren gingen eerder deze week dicht en dat is voorgoed. “Mijn huurcontract liep af”, vertelt de bakker. “Het nieuwe voorstel van de pandeigenaar zinde me helemaal niet. De huurprijs werd met liefst 500 euro per maand opgetrokken. Dat is niet realistisch. Toen ik hier zes jaar geleden begon, was de Smedenstraat een plek met veel voedingszaken, een goed draaiende kledingzaak en interimkantoren. Maar de laatste jaren zijn gevestigde waarden als Noteboom en Versyp verdwenen. Hun plaatsen zijn niet altijd ingenomen. Er staan momenteel zeker twaalf panden leeg. Het vertrek van die bekende zaken voel ik ook in mijn portemonnee. Bovendien zien we minder volk met de auto naar de Smedenstraat komen door het gewijzigde mobiliteitsplan.”

De flamboyante bakker gaat op zoek naar een nieuwe locatie in Brugge.
Benny Proot De flamboyante bakker gaat op zoek naar een nieuwe locatie in Brugge.

Kanker

Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat Sebastien Cailliau eieren voor zijn geld kiest. Hij gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe locatie om zijn vele fans van dagvers brood te voorzien. “Ik wil absoluut in Brugge blijven”, zegt hij. “In 2017 kreeg ik kanker en waren het de klanten die mij energie gaven om de strijd aan te gaan. Dat ben ik niet vergeten. Maar een gekke huurprijs wil ik niet betalen. Dan zou ik moeten inboeten aan kwaliteit en daar is geen sprake van. De hoge kwaliteit van mijn broodproducten is net mijn visitekaartje.”

Buitenlanders

Waar Cailliau straks terechtkomt in Brugge, is nog niet zeker. “Het mag niet te lang duren”, weet hij. “Ik ben volop op zoek naar een nieuwe locatie, binnen of net buiten de stadspoorten.” Zijn zorg gaat ook uit naar de toekomst van de Smedenstraat. “Ik zie die momenteel somber in. Het stadsbestuur moet hier ingrijpen. Er dreigt een leegloop. Bovendien heerst de perceptie dat vooral buitenlanders hier een zaak willen opstarten. Dat doet het imago van de straat geen goed.” Met Le Pain De Sebastien verdwijnt de tweede bekende zaak uit de binnenstad. Eerder kondigde traiteur Deldycke al aan dat ze vanaf eind april hun intrek nemen in een pand buiten het stadscentrum. Eén van de redenen was de steeds moeilijkere bereikbaarheid van hun zaak. 
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rita Vermote

  Zeer eigenaardig dat de buitenlanders in die straat geen enkel probleem hebben met die huurprijzen, het Zand en de Grote Markt zijn ook overgenomen of gekocht door buitenlanders.

 • geert vlietinck

  Is toch normaal je mag of kan nergens nog met de wagen binnen neen geef mij maar de steden in zeeuws-vlaanderen geen LEZ zones , veel goedkoper en men spreekt er nederlands.

 • raf peeters

  Ligt Brugge in Wallonie?.Waarom Frans op uitstalraam?.Meneer niet trots Vlaming te zijn?.Wil ie een beetje hoog uit de hoek komen met zijn Franse op-schriften?.Het is niet ongewoon dat handelspanden verhogen in prijs als dit al lang niet meer is gebeurd bij nieuw contracten en eerlijk 500€ ga je niet echt als bakker voelen .Lijkt mij van de bakkerszijde meer gooien met modder.

 • Ria Cherlet

  Zou er een andere reden kunnen zijn waarom een verstandige verhuurder ineens 500 euro meer vraagt aan een "goeie " huurder?

 • robert agten

  Goed gedaan, Sebastien. Zolang het pand leegt staat zal de huuropbrengst 0 euro bedragen. Veel kans dat ze daarna uit miserie terug de oude prijs of minder moeten vragen. Ondertussen ben jij al lang weer succesvol op een andere lokatie bezig waar jouw klanten je volgen en de straat van je oude pand weer een stukje minder minder (goedkoper) wordt.