Bruggelingen massaal naar ijskunst

5.000 BEZOEKERS IN ÉÉN WEEKEND, POLITIE MOET VERKEER REGELEN

De bezoekers kuieren in dichte drommen langs de ijssculpturen van Disney.
Foto Proot De bezoekers kuieren in dichte drommen langs de ijssculpturen van Disney.
Het ijssculpturenfestival op het Stationsplein heeft de eerste week meer Bruggelingen dan ooit gelokt. Het voorbije weekend ontdekten meer dan 5.000 bezoekers de 80 Disney-kunstwerken. Door de grote belangstelling moest de politie een tijd het verkeer aan het station regelen. "Bruggelingen mogen voor de helft van de prijs binnen én de Britten zijn terug", verklaart organisator Alexander Deman.

Het barkoude weer van de jongste dagen levert zo alvast één grote winnaar op. Na een jaartje afwezigheid heeft Brugge er met het ijssculpturenfestival zonder twijfel een absolute publiekstrekker bij. Organisator Alexander Deman trok afgelopen weekend zélf grote ogen toen hij de massale opkomst - minstens 5.000 bezoekers - zag.


"Een fantastisch gevoel", bekent Alexander. "Al komt het ook niet helemaal onverwacht. Sinds dit jaar hanteren we voordeligere tarieven. Daarmee kunnen we de mensen het laatste duwtje geven om toch te komen."


De fikse korting aan de kassa is het rechtstreekse gevolg van de besparingen op energie door het gebruik van zonnepanelen. Bruggelingen kunnen als extraatje nog eens aan de helft van die prijs (6 in plaats van 12 euro) binnen.

'Bère'

Dat vertaalde zich tijdens de eerste week in de verhouding bezoekers. "Dit jaar komen er inderdaad opvallend veel Bruggelingen naar het festival", bevestigt Alexander. Eenmaal in de tent is hun aanwezigheid heel duidelijk merkbaar. Uitspraken als 't is hier bère' zijn nooit veraf. Behalve Brugs is in de imposante tent van 69 meter lang opvallend veel Engels te horen. Een extra bewijs dat het toerisme in het algemeen herleeft in Brugge. "Ik ben ervan overtuigd dat het thema (25 jaar Disney, red.) een enorme troef is", gaat Alexander Deman verder. "Het is vier jaar geleden dat er Disney-figuren te zien waren. In 2013 draaide alles rond 'Frozen'. Deze keer komt het volledige Disney-gamma aan bod." Helden zoals Spiderman en de Hulk, maar ook figuren uit Star Wars, Cars, Frozen en alle Disney-klassiekers zijn er te zien. De traditionele cafetaria is er deze editie niet meer. "De vervangende horecatent ademt nu veel meer gezelligheid en de traditionele kerstsfeer uit", zegt Deman.

Wachttijden

De lange wachtrijen buiten houden geïnteresseerden dus absoluut niet tegen. "We zorgen ervoor dat de wachttijden beperkt blijven tot maximaal een halfuurtje. Dat is ons tijdens de eerste week goed gelukt. Meer dan 300 mensen tegelijk kunnen we jammer genoeg niet binnenlaten. We hopen dit jaar tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers te ontvangen. We zijn alvast op de goede weg", aldus Deman. De politie kwam tijdens de uittocht afgelopen weekend een handje toesteken. Zij leidde het verkeer de hele dag in goede banen.