Bruggeling met clusterhoofdpijn mag niet vliegen

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ WEIGERT PASSAGIER ZONDER ZIJN ZUURSTOFFLES

Luc Verbruggen en echtgenote Viviane Goossens.
Kos Luc Verbruggen en echtgenote Viviane Goossens.
Luc Verbruggen (52), een Bruggeling die kampt met clusterhoofdpijn, en zijn vrouw Viviane zagen hun reis naar Turkije veranderen in een stressvakantie. Luc mocht zijn broodnodige zuurstoffles niet meenemen op het vliegtuig. "En zònder mocht Luc niet vliegen, wegens het medisch risico", zegt Viviane. Met een andere vlucht kon Luc wel mee, maar zijn zuurstoffles nog steeds niet.

De batterijen opnieuw opladen: dat wilde het koppel Luc en Viviane uit Brugge in de paasvakantie doen in de Turkse stad Belek. Luc wordt immers getroffen door clusterhoofdpijn, die zich uit in erg hevige aanvallen. Dat die aandoening ondraaglijke pijnen met zich kan meebrengen, bleek eerder al uit een filmpje dat een Limburgse patiënt van zichzelf maakte.


De reis hadden Luc en Viviane geboekt bij Neckermann Nederland. Ze zouden zaterdag 4 april vertrekken vanop de luchthaven in Schiphol om zeven dagen later terug te keren. Maar dat draaide even anders uit. "Mijn man belde op vrijdag nog naar de luchtvaartmaatschappij Transavia om te vragen of zijn zuurstofflesje, dat hij nodig heeft om de pijn te verzachten, zeker mee mocht op het vliegtuig. Er was even onenigheid, maar uiteindelijk kregen we van de maatschappij bevestiging dat alles geregistreerd was en het geen probleem zou opleveren", vertelt Viviane Goossens (48).

Dit zuurstofflesje kon niet mee aan boord van de Transavia-vlucht.
MVHB Dit zuurstofflesje kon niet mee aan boord van de Transavia-vlucht.

Doktersattest

Maar toen ze op de vertrekdag hun bagage ingecheckt hadden en wilden doorgaan, bleek er plots toch een probleem. "Er bleek niks geregistreerd in verband met de zuurstoffles. We moesten naar de infobalie, gevolgd door veel heen-en-weergeloop. Opeens stelden ze vast dat het bij ons niet om een fles 'POC zuurstof' ging (voor mensen die constant zuurstof nodig hebben, red.). Dat mag je blijkbaar wel meenemen in een vliegtuig, maar daar ging het bij ons niet om, want ons zuurstofflesje heeft een hoger debiet. Een vrouw van de luchtvaartmaatschappij zei nog dat we hun zuurstofflessen moesten kopen voor tijdens de vlucht, maar dan hadden we nog geen flesje om ter plaatse te gebruiken. We hebben geprobeerd om alles uit te leggen, zelfs met een attest van de dokter. Maar daar stond niet precies op hoeveel debiet Luc nodig had per minuut als hij een aanval zou hebben. Zo'n afschrift van de dokter konden we binnen de tijd niet meer halen. Toen we dan maar wilden vertrekken zonder zuurstofflessen, mocht dat ineens niet meer. Luc was dan zogezegd een medisch risico voor de vlucht." Uiteindelijk moest het koppel twee dagen later met een andere luchtvaartmaatschappij - Corendon - naar Turkije, maar ook zonder zuurstoffles en met alle kosten van dien.

Wel terugvlucht

"Mijn man had twee aanvallen op reis, die voor hem erg zwaar waren zonder zuurstoffles. We hadden ook maar vijf dagen vakantie meer in plaats van zeven. Het werd een stressvakantie, hoewel we er echt naar hadden uitgekeken. De terugvlucht konden we vreemd genoeg dan weer wel met Transavia doen." Touroperator Neckermann Nederland stelt dat er in dergelijk geval beter meteen contact wordt opgenomen. "Als zo'n 'afwijkende bagage' aan ons gemeld wordt bij de boeking, doen wij ons best om alles te regelen voor de klant of om hen informatie te verschaffen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan", zegt de woordvoerster. Bij luchtvaartmaatschappij Transavia zullen ze de zaak bekijken. "Het is een vervelende situatie. We zullen nagaan wat er verkeerd ging in dit specifieke geval", klinkt het.