Brugge zwaait Olympiërs uit

AFFICHECAMPAGNE BRENGT DRIE ATLETEN VOOR SPELEN RIO IN STRAATBEELD

Discuswerper Philip Milanov bij zijn banner, die vanaf vrijdag in Brugge hangt.
Foto Proot Discuswerper Philip Milanov bij zijn banner, die vanaf vrijdag in Brugge hangt.
Twaalf banners en tientallen flyers en affiches moeten vanaf vrijdag de Bruggelingen enthousiasmeren om hun drie sporters aan te moedigen, die vanaf 5 augustus deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat zijn roeier Hannes Obreno, zwemmer Jasper Aerents en discuswerper Philip Milanov. "Eigenlijk maken we alle drie kans op een medaille", klinkt het ambitieus.

De atleten zullen de komende dagen opduiken in de Brugse centrumstraten en op de toegangswegen naar de Markt. Onder meer in de Noord- en Zuidzandstraat, Mariastraat, Geldmuntstraat en Wollestraat zullen de drie sporters te zien zijn. De banners blijven hangen tot het einde van de Spelen, eind augustus. Brugge zendt drie zonen uit, van wie discuswerper Philip Milanov (25) de meeste kans maakt op een medaille. De jongeman pakte zopas nog de zilveren medaille op het EK atletiek in Amsterdam. Daarvoor had hij ook al zilver gehaald op het WK. "Een plaats bij de beste acht is mijn doel in Rio", zegt de minzame Milanov. "Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen. Het wordt voor mij een unieke ervaring. Ik ga voor het eerst naar de Spelen. De komende dagen probeer ik te recupereren van mijn prestatie op het EK. Ik heb een lichte verrekking aan de hamstrings en die moet voldoende hersteld zijn vooraleer Rio eraan komt."


Ook Hannes Obreno (25) is een serieuze medaillekandidaat. De roeier uit Dudzele en lid van de Brugse Trimm- en Roeiclub kreeg van de Belgische Roeifederatie de voorkeur op zijn stadsgenoot Niels Van Zandweghe om ons land in Rio te vertegenwoordigen. Hij schitterde tien dagen geleden door op de Londense Thames de regerende Olympische kampioen te kloppen. "Of dat de verwachtingen doet stijgen? Ik wil mezelf echt geen druk opleggen. Ik probeer het in Rio gewoon zo goed mogelijk te doen. De finale halen zou heel mooi zijn." Ook Hannes spijkert de komende dagen de conditie nog wat bij.


Tot slot gaat ook Jasper Aerents (23) naar Rio. De zwemmer woont eigenlijk in het Oost-Vlaamse Assenede, maar is al vijf jaar aangesloten bij de Brugse Zwemkring. Hij gaat voor de tweede keer naar de Spelen. Vier jaar geleden zwom hij met de estafetteploeg de finale van de 4 x 100 meter vrije slag. "Dat is ook nu weer het doel", zegt hij. "Individueel hoop ik mijn beste tijden te zwemmen en in ploeg hopen we weer op een finaleplek. Dan weet je nooit waartoe je in staat bent. De zwemnummers zijn vrij snel aan de beurt. Wij vertrekken dan ook vrij vlug richting Zuid-Amerika om er te wennen aan de omstandigheden."

Afscheidscadeau

Als afscheidscadeau kregen de drie Olympiërs een Brugge-looptenue cadeau. Meteen gaven ze toe dat ze eigenlijk alle drie kans maken op een medaille. "We hopen dat jullie met minstens één eremetaal terugkeren", zegt schepen van Sport Annick Lambrecht (sp.a). Bruggelingen die hun Olympiërs een hart onder de riem willen steken en al hun prestaties van nabij willen volgen, kunnen zich lid maken van de Facebook-groep 'Brugge in Rio'.