Brugge met mooiste bierprijzen naar huis

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD VOOR DAISY CLAEYS VAN 'T BRUGS BEERTJE

Bruggelingen Sofie Vanrafelghem, Daisy Claeys, Xavier Vanneste en Marc Vandepitte vielen in de prijzen.
Foto Benny Proot Bruggelingen Sofie Vanrafelghem, Daisy Claeys, Xavier Vanneste en Marc Vandepitte vielen in de prijzen.
Vier Bruggelingen zijn gisteravond met prijzen gaan lopen op de Beer Awards. Biersommelier Sofie Vanrafelghem, de Brugse Zot en het Brugs bierfestival kregen een award. De carrièreprijs ging naar Daisy Claeys, jarenlang uitbaatster van 't Brugs Beertje. "Zo'n erkenning van de sector doet enorm veel deugd", zegt ze.

De Beer Awards zijn zowat de enige jaarlijkse bierprijzen die gekozen worden door bierliefhebbers. Op de website kon je in december van vorig jaar stemmen voor verschillende categorieën, zoals blonde en bruine bieren, maar ook voor het beste café of het beste festival. Bij de blonde bieren met een alcoholpercentage onder de 6,5 procent ging de Brugse Zot met de gouden medaille aan de haal. Alweer prijs dus voor het Brugse bier van brouwer Xavier Vanneste van De Halve Maan. "Zo'n prijs went nooit, of je nu bekroond wordt in Australië of in eigen land", reageert hij. "Dit plakkaat krijgt een prominente plaats op onze wall of fame. Ik ben daar best fier op."

Bronzen medaille

Bij de festivals liep het Streekbierenfestival in Koekelare met de grootste onderscheiding weg, maar ook het Brugse bierfestival viel in de prijzen. "Het is moeilijk om festivals met elkaar te vergelijken, maar we zijn blij met een bronzen medaille", zegt Marc Vandepitte. "We hebben afgelopen weekend bewezen tot wat een bierfestival in staat is. Met 20.000 bezoekers hebben we al onze vorige edities overtroffen. Dit is voor ons de eerste echte erkenning."

Dertig jaar achter toog

Wie ook glunderde was Daisy Claeys. De sympathieke cafébazin van 't Brugs Beertje nam onlangs afscheid van haar café. Ze stond er meer dan dertig jaar achter de toog en promootte honderden Belgische bieren. "Dit doet natuurlijk veel deugd. Zo'n erkenning van de sector is het zoveelste compliment dat ik krijg, nadat ik de fakkel in 't Brugs Beertje heb doorgegeven. Het doet me heel wat." De keuze voor Daisy was niet moeilijk, vinden de organisatoren van de Beer Awards. "Zij verdient, meer dan wie ook, de lifetime achievement award voor alles wat ze voor onze bieren heeft gedaan", zegt Bert Mattijs.

Beste bierhappening

Bij de beste bierhappening ging de eerste prijs naar 'Weekend van het Volkscafé', ook al georganiseerd door Bruggelingen. Tot slot waren er nog twee prijzen voor Sofie Vanrafelgem, de biersommelier uit Brugge. Zij won de prijs voor de beste blog met Sofie's World en werd verkozen tot 'bierverteller van het jaar'. Dat de organisatoren voor Brugge kozen was geen toeval. Volgens Daisy Claeys zit er in het Brugse gewoon veel talent. "Het is een kruisbestuiving. Doet de ene het goed, dan wil de andere het minstens even goed doen. Zo'n spirit werkt aanstekelijk. Dat straalt zelfs af op de nationale én internationale markt."