Brugge krijgt ‘Oscar’ voor bebloemde bruggen: “En volgend jaar komen er dubbel zoveel”

Brugge stadsdiensten hangen bloemen aan de bruggen
Benny Proot Brugge stadsdiensten hangen bloemen aan de bruggen
De stad Brugge valt in de prijzen met haar groenbeleid. De stad wint een zogenaamde ‘groene Oscar’ voor de bebloemde bruggen van afgelopen lente en zomer. “Het motiveert ons om in 2020 dubbel zoveel bloembakken aan de bruggen te hangen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld).

De stad Brugge was een van de slokoppen tijdens de finale van ‘Groene Lente’, ofwel de Oscars voor openbaar groen. Met de bebloeming van de bruggen behaalde de stad Brugge de hoofdprijs (drie sterren). Ook de parken Les Acasias (Sint-Andries) en Montpellier (Sint-Kruis) viel in de prijzen. Ter promotie van het openbaar groen organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) al sinds 1979 de wedstrijd Groene Lente. Samen met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) bekroont de vereniging jaarlijks gemeentelijke groenprojecten binnen verschillende categorieën. 

Geen prijskaartje zoals restaurant

“Met de bebloeming van de bruggen kaapten we een hoofdprijs van drie sterren weg binnen de categorie ‘Gemeente in bloei’”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De drie sterren hebben geen driesterren-prijskaartje zoals een restaurant. Het zijn drie sterren waarvan iedereen kan genieten. Investeren in de publieke ruimte is belangrijk. Iedereen, arm of rijk, kan er op gelijke wijze van genieten.” 

Burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem aan een van de brugjes.
rv Burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem aan een van de brugjes.

Half miljoen bloembollen

De winnende gemeenten ontvingen een diploma en aankondigingsbord. Op dit bord staan bloemensymbolen. “Deze prijs motiveert ons uiteraard om ons beleid verder te zetten”, zegt Van Volcem. “Zo werken we momenteel achter de schermen voor een uitbreiding van ons bloemareaal in 2020. Zo komen er 150 extra bloembakken aan de brugjes, ofwel een verdubbeling van het huidige aantal. We hebben al 500.000 bloembollen geplant, er komen hangbakken vol bloemen aan honderd verlichtingspalen en we hebben meer aandacht voor het bebloemen van onze noordelijke deelgemeenten, met in het bijzonder Lissewege.”

Zo werken we momenteel achter de schermen voor een uitbreiding van ons bloemareaal in 2020. We hebben al 500.000 bloembollen geplant, er komen hangbakken vol bloemen
aan honderd verlichtingspalen

Schepen Mercedes Van Volcem

Tweede en vierde plaats

Net als in 2019 wil de stad ook proberen om mensen te motiveren zelf ook de bloemetjes buiten te zetten. “We moedigen hen aan om bloembakken op de vensters te zetten. Een mooie stad maak je niet alleen. Iedereen kan eraan meehelpen. Maar ik ben vooral ook trots op de dienst Openbaar Domein. Zij mogen fier zijn op de behaalde prijs.” Het park les Acasias in Sint-Andries kon de tweede plaats kapen en er was ook nog een vierde plaats voor het vernieuwde park Montpellier in Sint-Kruis en het Leon de Foere parkje in Sint-Jozef.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nadine Boterman

    Boterman Nadine En wanneer komt Zeebrugge eens aan de beurt, hier zijn wij juist goed om mee te betalen voor al de voordelen voor Brugge stad maar niet voor onze gemeente !!!!!!