Brugge krijgt eigen ‘lichtfestival’ tijdens winter: “Gebaseerd op rijke geschiedenis van onze stad”

 Feeërieker wordt het niet: er komt een kunstijspiste op het water in het Minnewaterpark.
Painting with light. Feeërieker wordt het niet: er komt een kunstijspiste op het water in het Minnewaterpark.
De stad Brugge pakt in de kerstperiode uit met een gloednieuw lichtconcept: twee wandelroutes, die de warme wintersfeer in de binnenstad moeten versterken. “In die weken ontvangen we dagelijks tot 50.000 bezoekers. We willen de drukte spreiden", zegt burgemeester Dirk De fauw. In het Minnewaterpark kan je op een kunstpiste op het water schaatsen en je verwarmen in een grote winterbar.

Het stadsbestuur maakte eerder al bekend dat de traditionele ijspiste op de Markt - in de schaduw van het Belfort - plaatsmaakt voor een kunstijspiste op het water in het Minnewaterpark. Na lang overleg is er nu ook meer duidelijkheid over de rest van de ‘kerstinvulling’ in de Breydelstad. Concreet zullen bezoekers tussen 22 november en 5 januari kunnen genieten van twee licht- en belevingswandelingen doorheen de binnenstad, die startten aan het Stationsplein. De ene route leidt richting Minnewaterpark, bij de tweede route wandelen de bezoekers richting ‘t Zand en verder de winkelstraten en de traditionele kerstmarkt. 

Dergelijk mooi tafereel zullen wandelaars kunnen zien: een volle maan op de watertoren aan de Gentpoortvest.
Painting with light. Dergelijk mooi tafereel zullen wandelaars kunnen zien: een volle maan op de watertoren aan de Gentpoortvest.

Bij het stadsbestuur geloven ze rotsvast in het concept. De verwachtingen zijn dan ook hoog. “Het lichtontwerp is geïnspireerd op de rijke geschiedenis van Brugge", zegt schepen voor Toerisme Philip Pierins (sp.a). “De algemene sfeer van het ontwerp is warm. En de beleving groeit en evolueert naarmate de wandelaars het Minnewaterpark en ‘t Zand bereiken. Het licht wordt dan rijker in kleur en hoeveelheid.” Bovendien wordt het licht zo opgebouwd dat je – als je paar keer dezelfde wandeling zou doen – toch nog nieuwe elementen kan ontdekken.

Het Brugs schepencollege in het Minnewaterpark. Het gelooft rotsvast in het nieuwe concept.
Benny Proot Het Brugs schepencollege in het Minnewaterpark. Het gelooft rotsvast in het nieuwe concept.

500.000 euro

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is de investering - alles samen zo’n 500.000 euro - zeker nuttig besteed. “Vorig jaar telden we tijdens de kerstperiode 1.301.136 bezoekers in Brugge. Er waren piekdagen tot 50.000 bezoekers. Met de twee wandelingen spreiden we de drukte in de binnenstad tijdens de kerstperiode én zetten we volop in op een vernieuwde winterbeleving in Brugge”, aldus De fauw. 

Kerstboom op Markt

Ook nieuw is dat op de Markt een kerstboom van 13 meter hoog komt. “Daarrond zullen we een constructie bouwen, waarbij ook wij met licht zullen werken. Zo willen we de kerstmarkt nauw laten aansluiten bij het lichtconcept", zegt Piet Vanderyse van Brugs Handelscentrum, dat de kerstmarkt organiseert. 

Winterbar in Minnewaterpark

De eerste ontwerpen en simulaties zien er alvast veelbelovend uit. Het geprezen Limburgs bedrijf Painting with Light zal instaan voor de installaties. Met het nieuw concept zet Brugge ook volop in op het Minnewaterpark. Dat moet meer dan ooit een gezellige ontmoetingsplek tijdens de koude dagen worden. Behalve de schaatspiste op het water komt er ook een winterbar van 279 vierkante meter. Die zal uitgebaat worden door Bruggelingen Daan en Justine van café Pistolet, Mathias van Siphon Brewing in Damme en Wouter Puttemans, een ervaren event-coördinator. “Het is de bedoeling een ontmoetingsplek voor jong en oud uit te bouwen", zegt schepen Philip Pierins. “Daarbij werken we met lokale handelaars en niet-alledaagse producten, waarbij smaak primeert op naambekendheid.” 

Painting with light.

Voor de schaatspiste is, zoals eerder bekend raakte, gekozen voor het Zwitsere GLICE, waarvan het hoofdkantoor voor de Benelux in Brugge is gevestigd. “Geloof me: de mensen zullen verrast zijn over het schaatsplezier op kunstijs", geeft schepen Pierins nog mee. De winterbar zal dagelijks geopend zijn van 11 tot 22 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven ze een uurtje langer open. “Als het lichtconcept aanslaat, kunnen we bekijken om het de komende jaren eventueel uit te breiden”, aldus De fauw hoopvol. 

Een kaartje met beide parcours.
Benny Proot Een kaartje met beide parcours.
Painting with light.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Magdalena Wouters

  Bravo! Eindelijk een project een cultuurstad waardig. Toch een bedenking: laat de sfeerverlichting ook overdag branden ipv pas bij valavond zoals de voorbije jaren het geval was. Ook wie overdag in Brugge rondloopt heeft recht op gezelligheid.

 • Danielle Braem

  Ik ben eens benieuwd...kan idd veel sfeervoller dan het al jaren is ! Hopelijk wordt dit jaar ook iets gedaan op t'Zand; was verleden jaren een triestige bedoening voor een stad die van dagjestoeristen moet leven.

 • johny vanderlinden

  Hopelijk is Brugge bereikbaar, vanwaar je ook komt of naar toe wil sta je in de file.

 • Roland Rotsaert

  Een mooi project, maar... de Begijnenvest is bij regenweer een slijkerige bedoening voor voetgangers. Wat zal dat zijn in volle winter als daar veel volk moet passeren? Men heeft nog een paar maanden om dit bij te sturen. In het algemeen: op drukke toeristische assen zoals Bargeweg en Begijnenvest zou een harde wegbedekking in plaats van dolomiet voor iedereen, ook de Bruggelingen, aangenamer zijn.