Brugge gaat strijd aan met de sigarettenpeuk: nieuwe zuilen, asbakken en peukenzakjes

Ook de Proper Strand Lopers worden ingeschakeld

De nieuwe peukenzakjes van de stad Brugge.
Bart Huysentruyt De nieuwe peukenzakjes van de stad Brugge.
De stad Brugge voert haar inspanningen tegen sigarettenpeuken op straat op. De preventiedienst heeft vijfduizend vernieuwde peukenzakjes besteld om uit te delen, er komen speciale asbakken en tijdens evenementen zul je vier peukenzuilen zien opduiken. Ook de Proper Strand Lopers uit Oostende werken mee aan een schoner Brugge.

“We willen komaf maken met het peukenprobleem, de grootste bron van afval over de hele wereld", zegt schepen van Preventie Pablo Annys (sp.a). “Mensen gooien nog te vaak achteloos hun sigaret op straat. Straten en goten liggen er vol van. Tussen onze kasseien is het een vertrouwd zicht, maar geen mooi zicht. Het pittoreske Brugge wordt er niet beter van. Bovendien kost het verwijderen van die peuken de stad elk jaar handenvol geld.”

Maatregelen

Daarom gaat er dit jaar meer geld naar sensibilisering en extra materiaal om peuken uit de straten te weren. “Gemeenschapswachten gaan peukenzakjes uitdelen aan rokers", zegt Annys. “Er zijn er in het verleden al 2.500 verdeeld, daar doen we er straks nog eens 5.000 bij. We investeerden ook in vier peukenzuilen. Dat zijn opvallende palen met asbakjes die tijdens evenementen ingezet worden. Vooral op het strand zijn ze nuttig, want peuken in het zand zijn nog moeilijker te verwijderen dan op straat.” Tot slot zal je ook peilingsasbakken zien verschijnen. Dat zijn duo-asbakken waar je als roker een keuze kunt maken tussen twee mogelijkheden, zoals Ronaldo of Messi of Club of Cercle.

Pesticiden

De stad schakelde zaterdag ook de hulp in van de Proper Strand Lopers uit Oostende. Die zijn sinds 2016 bezig met het proper maken van de stranden aan onze kust. Vorig jaar verzamelden op het strand van Oostende 22.000 peuken in 2,5 uur. Ook in Brugge gingen de vrijwilligers zaterdag op pad. “We hebben duizenden peuken verzameld in 2,5 uur", zegt Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers. “We weten dat zes op de tien rokers de sigaret zomaar op straat gooit. Maar peuken breken biologisch moeilijk af. Bovendien dringen pesticiden de bodem in en vervuilen ze het grondwater. Het is dus in ieders belang dat we hier iets aan doen. Dat kan door mensen erop te wijzen en door alternatieven te voorzien, zoals asbakken in de straat. Wat dat betreft, juichen we de inspanningen vanuit de stad Brugge fel toe.”

Brugge peuken project
Benny Proot Brugge peuken project5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • carine francoys

  Heel juist Patricia Calier...maar of de mensen hun gedrag gaan veranderen...en de toeristen zijn nog erger...

 • patricia carlier

  In plaats van uit te delen, steek ze in gans brugge, ook de deelgemeentes, in de brievenbus

 • Gerard stevens

  Wij weten dat al sinds mensen geheugenis dat rokers hun sigarettenpeuken overal weggooien.Zij die denken dat zij nu het warm water hebben uitgevonden door dit voorstel zijn een stelletje.volslagen.............(mogen jullie zelf invullen)Denken die nu werkelijk dat rokers zullen op zoek gaan naar openbare asbakken or hun peukje in een asbak te deponeren???

 • Angelo Cabooter

  Je moet maar eens gaan kijken bij de bushaltes die half overdekt zijn. (Zoals in de Vlamingstraat, aan het Sint-Salvatorkathedraal en aan de Onze Lieve Vrouw Kerk) daar ligt het er vol van, terwijl roken aan half overdekte bushaltes verboden is.

 • Roland Rotsaert

  Dat lijkt mij een hopeloze strijd. Verslaafden sensibiliseren gaat niet. Er is al zoveel geregeld voor het tabaksgebruik. Kan men dan ook niet, op Europees niveau, de producenten verplichten om tabaksfilters te produceren uit onschadelijk en snel afbreekbaar materiaal? Dat geldt nog meer voor de verpakking, een combinatie van plastiek en metaalfolie die nu helemaal onafbreekbaar is. Een vraag voor de kandidaat-Europese parlementsleden?