Brugge daagt inwoners uit: “Een vrouw die een straatnaam verdient? Laat het weten”

Ze zijn er wel, maar je moet goed zoeken: de vrouwelijke straatnaamborden.
Benny Proot Ze zijn er wel, maar je moet goed zoeken: de vrouwelijke straatnaamborden.
De stad Brugge schaart zich, samen met zeven andere grote steden, achter de oproep van tv-maker Sofie Lemaire en gaat op zoek naar interessante vrouwen die een blijvende plek in het straatbeeld verdienen. “Ik doe een warme oproep aan alle Bruggelingen die een naam kennen die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

De Caroline Poppstraat, Irma Anthierensstraat of Elisabeth Zorghestraat vormen de uitzonderingen, maar over het algemeen zijn het vooral mannen die hun naam hebben gegeven aan de straten in Brugge. Caroline Popp was een journaliste, Irma Anthierens de eerste vrouwelijke schepen in Brugge en Elisabeth Zorghe een Brugse weldoenster. Uit een onderzoek in acht grote Vlaamse steden blijkt dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85 procent naar een man werden genoemd, en 15 procent naar een vrouw.  

Warme oproep

Daarom trekt Sofie Lemaire voor Canvas naar Vlaamse steden om meer vrouw op straat te krijgen. Ze vindt dat doorheen de geschiedenis heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en gemaakt hebben, maar dat deze prestaties niet weerspiegeld worden in de toekenning van straatnamen. “Er zijn heel wat Brugse vrouwen die het verdienen om een straatnaam te krijgen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Ik doe een warme oproep aan alle Bruggelingen die een naam kennen die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen, om die naam door te geven via de website van Canvas.”

De Elisabeth Zorghestraat in het centrum van de stad.
Benny Proot De Elisabeth Zorghestraat in het centrum van de stad.

Op de laatste gemeenteraad kregen acht nieuwe straten een naam. Slechts één ervan werd vernoemd naar een vrouw: Jeanne De Beir. Anne Jeanne Lowyck was een spionne in Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze is gekend als Anne Lowyck, zowel als Anne De Beir of Jeanne De Beir. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog stapte ze in het verzet. 

Zalen, gangen...

“Verhoudingsgewijs zijn er hier véél meer straten naar mannen dan naar vrouwen vernoemd”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Logisch ook: de rol van de vrouw was vroeger erg ondergeschikt aan de man. Vandaar dat die inhaalbeweging nu met mondjesmaat op gang komt. We houden er zeker wel rekening mee, al is dat niet in een percentage te noemen. We laten het gezond verstand spreken.” In Brugge is het de commissie Toponiemen en Straatnamen die zich over nieuwe straatnamen buigt. Dat is een strenge commissie die rekening houdt met het verleden van bepaalde straten en regio’s. Maar volgens Blontrock kunnen ook zalen, gangen of bibliotheken naar vrouwen worden genoemd. “Dan moeten die geen commissie passeren en kan je de vrouw toch op een mooie manier eren.”

Canvas verzamelt de komende maanden alle getuigenissen op canvas.be en maakt een eregalerij van indrukwekkende vrouwen. Het verslag van de campagne volgt volgend jaar op Canvas, en op straat.

Een klassieker: de Maria van Bourgondiëlaan.
Benny Proot Een klassieker: de Maria van Bourgondiëlaan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • serge simpelaere

    liefst geen van saksen en coburg .Zijn er al te veel van..

  • Peter van Nieuwpoort

    Lekker belangrijk burgervader of straatnamen mannelijk of vrouwelijk zijn., ga eerst die straten(alle) en al die idiote kruispunten aanpakken. Zet daar eens een vakkundige aan i.p.v. een verkeersblinde.