Brugge breekt record: 110 miljoen euro aan investeringen

De Brugse stadskas zal wat meer geld uitgeven.
ANP XTRA De Brugse stadskas zal wat meer geld uitgeven.
De stad Brugge gaat dit jaar voor maar liefst 110 miljoen euro investeren. Dat staat in de begrotingswijziging van 2019.

Dat er zoveel geïnvesteerd wordt in een eerste jaar na de aanstelling van een nieuw stadsbestuur is des te opmerkelijk. Maar volgens schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld) moet dat bedrag wel in perspectief gezien worden. “Van die 110 miljoen komt er 40 miljoen niet-betaalde investeringen van vorig jaar. Dat betekent dat de rekening van het vorige stadsbestuur nog voor een deel dit jaar betaald moet worden. Maar we investeren ook echt veel, want er gaat geld naar een nieuw Congres- en Beursgebouw en een nieuw museum. We voorzien ook al centen voor de heraanleg van de Katelijnestraat en leggen 5 miljoen euro opzij om strategisch interessante gronden aan te kopen.”

Geen belastingverhoging

De hoge investeringsgraad vereist mogelijk ook het afsluiten van extra leningen door de stad. “Maar eigenlijk hebben we daar nog een grote marge", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De schuld in Brugge ligt historisch laag. Enkel in Turnhout ligt de schuldratio per inwoner lager als het over de centrumsteden gaat. We mogen dus extra lenen, ook al omdat de rentevoeten erg laag liggen.” Het Brugse stadsbestuur benadrukt dat er geen verhoogde belastingen komen tot en met 2024. “Onze financiële situatie is gezond, maar we moeten niet gek doen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.