Brits koppel riskeert 2 jaar cel voor mensensmokkel: “Ze voelen zich misbruikt”

Het koppel werd geklist in de haven van Zeebrugge.
BELGA Het koppel werd geklist in de haven van Zeebrugge.
Een koppel uit het Britse Liverpool staat in de Brugse rechtbank samen met een Irakees terecht voor mensensmokkel. Drie jaar geleden werden de man en vrouw geklist in de haven van Zeebrugge met zes illegalen in hun caravan. Het parket vorderde celstraffen van twee jaar met uitstel.

Ian C. (56) en Joanne N. (40) wilden in augustus 2016 met hun Range Rover en aangekoppelde caravan inschepen op de ferry richting het Verenigd Koninkrijk. De grenscontroleurs vertrouwden het zaakje niet en gingen over tot een controle van de caravan. Binnen troffen ze zes illegalen aan. Het koppel hield aanvankelijk de lippen op elkaar, maar uiteindelijk ging de man toch over tot uitgebreide bekentenissen. Op basis van zijn verklaring en telefoononderzoek kwamen de speurders uit bij de 33-jarige Irakees Saman S. Hij was een collega van Ian C. en woonde net als de man in Liverpool. Het was S. die het koppel het voorstel deed om de zes illegalen te smokkelen. 

Zelf werkte de Irakees in opdracht van een andere man, die door het gerecht wordt beschouwd als de grote vis in het dossier. Hij kon echter nooit gevat worden. Door het tijdsverloop sinds de feiten vorderde het parket celstraffen van 2 jaar met uitstel. De verdediging kon zich vinden in die straf. “Mijn cliënt was eigenlijk ingeschakeld om als een soort van tolk het voorstel tot mensensmokkel over te brengen naar het koppel”, pleitte Thomas Gillis, de advocaat van Saman S. “Hij hoort echter niet thuis in de gevangenis.” Volgens de raadsman van de Britten kregen zijn cliënten 1.000 pond voor de smokkel. “Ze zien zichzelf als slachtoffer en voelen zich misbruikt”, stelde advocaat Jorn Verminck. 

De uitspraak volgt op 8 januari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.