Brandweerman krijgt 50.000 euro na aanrijding

BRAM (34) ZAL WELLICHT NOOIT MEER LOPEN

11 januari dit jaar, de plaats van het ongeval langs de Pathoekeweg in Brugge.
Archief Mathias Mariën 11 januari dit jaar, de plaats van het ongeval langs de Pathoekeweg in Brugge.
Een 63-jarige vrouw uit Brugge heeft gisteren een boete van 400 euro gekregen voor het ongeval waarbij de Brugse brandweerman Bram Bervoet (34) zwaargewond geraakte. De man volgde het proces in zijn rolstoel en zal volgens zijn advocaat wellicht nooit meer kunnen lopen. Bervoet krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro.

"Ik heb vreselijk spijt van wat er gebeurd is, maar heb hem nooit zien aankomen." De Brugse Anne V. (63) reageerde gisterenmorgen in de politierechtbank bijzonder emotioneel. Ze stond er terecht voor het ongeval van begin dit jaar waarbij de Brugse brandweerman Bram Bervoet zwaargewond geraakte. De vrouw barstte tijdens de zitting in tranen uit en gaf Bram achteraf een hand. "Ik zie die weg nog steeds voor mijn ogen en ik begrijp nog steeds niet waarom ik hem niet gezien heb", snikte ze. De brandweerman had op die 11 januari net zijn nachtdienst achter de rug toen hij met zijn motor langs de Pathoekeweg naar huis reed. Ter hoogte van de Kolvestraat liep het gruwelijk fout. Anne V. kwam uit de richting van Brugge en wilde linksaf slaan. Ze gaf Bram evenwel geen voorrang. De dertiger probeerde nog te remmen, maar kon de auto niet meer ontwijken.

Nek gebroken

Gisterenmorgen trok de brandweerman, tien maanden na zijn ongeval, in een rolstoel naar de politierechtbank in Brugge, samen met zijn vriendin. "Hij verblijft tijdens weekdagen nog steeds in het revalidatiecentrum van het UZ in Gent", vertelt zijn advocaat. "Mijn cliënt is de voorbije maanden geëvolueerd van bijna dood naar zijn huidige toestand. Zijn nek was gebroken en hij zal nooit meer volledig kunnen bewegen. De dokters zijn voorzichtig in hun prognoses, maar wellicht zal Bram ook nooit meer kunnen lopen. Hij heeft daarnaast nog wat moeite met zijn spraak en met het bewegen van zijn handen."

Onachtzaamheid

Anne V. betwistte haar aansprakelijkheid voor het ongeval niet. "Volgens de deskundige was de botsing te wijten aan een onachtzaamheid", pleitte haar advocaat. "Het was een spijtig ongeval. Onze cliënte heeft nog een blanco strafblad en kwam in haar lange carrière als bestuurster nooit iets tegen. We vragen om haar een milde straf op te leggen." Politierechter Peter Vandamme toonde begrip en legde haar een milde geldboete van 400 euro op. Aan Bram kende hij een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro toe. Hij stelde ook een dokter aan om de precieze lichamelijke schade te begroten.