Bouwfirma krijgt fikse boete voor arbeidsongeval waarbij alleenstaande moeder haar onderbeen verloor

Op deze werf kwam Marjolijn met haar onderbeen onder een bobcat terecht.
Hans Verbeke Op deze werf kwam Marjolijn met haar onderbeen onder een bobcat terecht.
Bouwonderneming van Robays uit Zulte heeft in de Brugse rechtbank een boete van 48.000 euro gekregen, waarvan 38.400 euro met uitstel, voor een zwaar arbeidsongeval. De 33-jarige Marjolijn Vandenbussche uit Brugge verloor daarbij haar linkeronderbeen. De alleenstaande moeder van twee krijgt voorlopig 5.000 euro schadevergoeding toegekend.

Het slachtoffer ging in het voorjaar van 2018 aan de slag bij de bouwfirma. Zes maanden na haar indiensttreding liep het mis. Marjolijn was op 1 oktober met vier collega’s aan het werk op een werf in Waregem. Ze moest er een bobcat via een schuine laadplaat op een vrachtwagen rijden. Het gevaarte ging plots aan het schuiven en kantelde. In een reflex zette Marjolijn haar linkervoet op de grond, maar daarbij kwamen haar voet en onderbeen klem te zitten. “Mijn collega’s hebben de bobcat met een stang omhoog gelift en mij eronderuit getrokken”, vertelde ze vorig maand. “Het zag er meteen niet goed uit. Ik wilde eigenlijk dat ze mijn onderbeen al een dag na het ongeval zouden amputeren, maar de dokters zagen nog teveel progressiemarge. Op 17 april is mijn linkeronderbeen toch geamputeerd tot 10 centimeter onder de knie. Er zat geen vooruitgang meer in.”

Over hele lijn schuldig

Het arbeidsauditoraat stelde na het zware ongeval een onderzoek in naar de werkomstandigheden op de werf. “Daarbij kwamen verscheidene tekortkomingen naar boven”, stelde de arbeidsauditeur. “De gordel van de bobcat werkte niet naar behoren en het deurtje aan de linkerkant van het voertuig was weggehaald. Bovendien werd er geen periodieke controle uitgevoerd op het werktuig en waren er geen schriftelijke instructies aanwezig om met de bobcat te werken. Een jaar eerder vond in het bedrijf al eens een ongeval plaats met hetzelfde type bobcat. Blijkbaar werden daar geen lessen uitgetrokken.” 

Bouwonderneming Van Robays vroeg de vrijspraak. “Onze cliënt kan alles doen om te voldoen aan de welzijnswetgeving, maar daarnaast moet er een samenwerking zijn vanuit de werknemers”, pleitte hun advocate. “De ontbrekende deur waarvan sprake was eigenlijk een beschermende bar. Zelfs als die er was geweest, had het slachtoffer nog haar voet kunnen zetten. De bar werd volgens de werknemers weggenomen om makkelijker te kunnen werken. Dat kan toch niet toegerekend worden aan mijn cliënt? Bovendien ligt er in de eetplaats van de werknemers een gedetailleerde handleiding om met de bobcat te werken. Dat dat document eventueel niet gelezen werd, is geen onzorgvuldigheid van het bedrijf.” Toch achtte de rechtbank de onderneming donderdagmorgen over de ganse lijn schuldig. Marjolijn kreeg een voorlopige schadevergoeding toegekend. De vrouw moet onder meer aangepaste kledij en schoenen dragen, maar lang niet alle kosten worden door haar verzekeraar gedekt. De rechter stelde een deskundige aan om haar precieze schade te begroten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.