Bouw nieuw stadion start eind 2017

TIMING HANGT AF VAN REALISATIE NIEUWE SNELWEG A11

Nog zeker tot eind 2019 wordt in het huidige Jan Breydelstadion gespeeld.
Foto Proot Nog zeker tot eind 2019 wordt in het huidige Jan Breydelstadion gespeeld.
De bouw van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge start ten vroegste binnen drie jaar, na de realisatie van de snelweg A11. Twee jaar later moet blauwzwart in zijn nieuwe stadion langs de Blankenbergse Steenweg spelen. Ook het stadion voor Cercle zou in die periode gebouwd worden.

De stad Brugge, Club en Cercle Brugge voeren momenteel verdere gesprekken voor de realisatie van één Brugs project op één multifunctionele sportsite. Dat plan omhelst zoals bekend een stadion van 40.000 zitjes voor Club, en een kleiner stadion van 12.000 plaatsen voor Cercle. Uit een antwoord van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) blijkt dat de timing van het stadionproject geënt wordt op de realisatie van de nieuwe snelweg A11. Logisch ook, want nog tot eind 2017 wordt in de buurt van de Blankenbergse Steenweg gewerkt aan het nieuwe stuk snelweg, dat het noorden van Brugge beter bereikbaar moet maken.


Club wil in het laatste kwartaal van 2016 de vergunningsaanvraag indienen. De effectieve start van de bouwwerken wordt volgens hun plannen voorzien tegen eind 2017. "Een actualisatie van het plan-MER, dat alle locaties nog eens op een rij zet, is sinds begin oktober aan de gang. Dat onderzoek zal zeven maanden duren", zegt Mercedes Van Volcem, die het dossier op de voet volgt. Dit onderzoek moet vooral aantonen dat de Blankenbergse Steenweg wel degelijk de beste locatie is voor een stadionproject.


Voor hun gezamenlijk stadionproject, dat twee stadions omhelst, kreeg Club al 2,5 miljoen euro Vlaamse overheidssubsidies. In ruil hiervoor engageert Club zich om via het stadion ook een maatschappelijke return te genereren. Gelet op de strategische en grote investeringswaarde van deze dossiers, bestaat de mogelijkheid om het dossier een VIP-statuut toe te kennen. Het dossier zou dan ook veel vlotter vooruit moeten kunnen gaan. De eerste plannen voor een nieuw stadion dateren al van midden de jaren 2000, een beetje vooruitgang is dus geen overbodige luxe.


De verkoop van de gronden aan Jan Breydel, het huidige stadion, zou dan dienen om het project mee te helpen financieren. Het financiële plaatje zou overigens zo goed als rond zijn. Het is alleen nog wachten op de definitieve goedkeuring vanuit de Vlaamse overheid. Er is ook nauwelijks protest tegen het stadionproject.


Als de bouw van het nieuwe Club-stadion dan effectief eind 2017 zou starten, dan wordt er voor het eerst gevoetbald eind 2019. In dezelfde periode zou dan ook gestart worden met de bouw van het nieuwe multifunctionele stadion, waar Cercle een onderkomen zou krijgen.