Boudewijn Seapark onder vuur door fotoshoot met dolfijnen: “Stop dit soort circusacts”

Facebookpost Boudewijn Seapark
rv Facebookpost Boudewijn Seapark
Het Boudewijn Seapark in Brugge ligt (opnieuw) onder vuur door een Facebookbericht waarin een fotoshoot met dolfijnen wordt aangeprezen als tip voor Valentijn. Oud-gemeenteraadslid Sammy Roelant wil dat er proces-verbaal wordt opgesteld. De stad Brugge bekijkt of er acties kunnen ondernomen worden. “Dit soort circusacts moet stoppen", zegt schepen Mathijs Goderis. 

Het bewuste Facebookbericht werd eerder deze week geplaatst op de pagina van Boudewijn Seapark. Oud-gemeenteraadslid Sammy Roelant liet op sociale media meteen zijn ongenoegen blijken en sprak zelfs van dierenmishandeling. “Reden genoeg om proces-verbaal op te stellen” sprak Roelant duidelijke taal. Eén dag later was het Facebookbericht, waarin een fotoshoot met dolfijnen werd aangeprezen voor Valentijn, plots verdwenen. Al had dat volgens het park zelf een specifieke reden. “We laten niet toe dat onze Facebookpagina een kanaal wordt om mensen lastig te vallen. De vele mensen die positief reageerden op het berichtje over op de foto gaan met een dolfijn, werden gisteren rechtstreeks aangevallen. En dit willen we uiteraard niet”, zegt woordvoerster Geertrui Quaghebeur.  Ze benadrukken bovendien dat het helemaal niet gaat om een speciale actie voor Valentijn. Wie dat wil, kan nog steeds op de foto met een dolfijn voor 100 euro. Volgens Quaghebeur wordt de fotoshoot al lang aangeboden en was het Facebookbericht louter informatief met een leuke knipoog richting 14 februari. 

Brugge nieuwe dolfijnen show Dolfinarium
Benny Proot Brugge nieuwe dolfijnen show Dolfinarium

Maatregelen

Bevoegd schepen Mathijs Goderis (sp.a) had de actie ook gezien. “Ook ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden als het om pure commerciële redenen gaat. Het park valt onder de wet rond de erkenning van dierentuinen uit 1998 die aanraadt om contact te vermijden, tenzij voor een beperkte periode en onder toezicht. Maar er komt een nieuwe, strengere wet aan in september die dergelijke zaken onmogelijk moet maken ”, aldus Goderis, die benadrukt dat hij het park op zich een meerwaarde vindt voor Brugge op voorwaarde dat ze evolueren met hun tijd en meer inzetten op educatie. Het stadsbestuur bekijkt ook zelf wat er kan veranderen in samenspraak met het Boudewijn Seapark. “Als stad kunnen we zelf geen concrete actie ondernemen. Dat is in handen van de Vlaamse Departement Leefmilieu. De politie kunnen we enkel inschakelen bij dringende en ernstige verwaarlozing of mishandeling”, aldus Goderis die vindt dat Boudewijn Seapark moet evolueren naar een soort marien centrum. “Ik pleit niet voor de afschaffing, wel voor een stop op dit soort circusacts”, besluit hij.

Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen
Benny Proot Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen

Niet eerste keer

In het verleden lag het park al diverse keren onder vuur. Dierenrechtenorganisatie Bite Back protesteerde al meermaals tegen het dolfinarium in Boudewijn Seapark. Activisten verstoorden ook al diverse keren een show. 

Brugge nieuwe dolfijnen show Dolfinarium
Benny Proot Brugge nieuwe dolfijnen show Dolfinarium
Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen
Benny Proot Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen
Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen
Benny Proot Brugge Boudewijn seapark nieuwe show dolfijnen
FOTO BENNY PROOT
Brugge Evy Gruyaert zwemt met dolfijnen samen met winnares Studio Brussel
BENNY PROOT FOTO BENNY PROOT Brugge Evy Gruyaert zwemt met dolfijnen samen met winnares Studio Brussel2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kevin Vermeir

    Helemaal akkoord, maar dan moet men dit doortrekken naar alle dieren en de dierentuinen ook sluiten en een natuurlijke habitat voor deze dieren voorzien. Anders viseert men een bepaald bedrijf. Waarom ? Om de dieren? Of om het lapje grond?

  • Roos Desreveaux

    Het dolfinarium zoals we in Brugge zeggen is een echt attractiepark. Ze zijn indertijd al in opspraak gekomen wegens hun te kleine bassins voor de dolfijnen. Beroepshalve ben ik ooit met kinderen naar een show gemoeten, en ik vond het walgelijk, die dolfijnen die kunstjes moeten uitvoeren. En nu een fotoshoot voor Valentijn, dierenmishandeling.Hopelijk wordt dit van tafel geveegd. als mens krijg ik er een slecht gevoel bij.