Bomenliefhebber moet ouderlijke woning (voorlopig) niet verkopen

Alain (52) ging bij het arbeidshof in beroep tegen de opgelegde verkoop die de rechtbank uitsprak na een jarenlange burenruzie. Het hof verklaarde dat gegrond.
MMB Alain (52) ging bij het arbeidshof in beroep tegen de opgelegde verkoop die de rechtbank uitsprak na een jarenlange burenruzie. Het hof verklaarde dat gegrond.
Alain De Coessemaeker (52) uit Assebroek moet zijn woning voorlopig niet verkopen, hoewel een rechtbank hem dat eerder had opgelegd na een jarenlange burenruzie over zijn bomen. Het arbeidshof verklaarde zijn beroep tegen de opgelegde verkoop gegrond, omdat er nog geen duidelijkheid is over de dwangsommen die van hem geëist worden.

Al meer dan 5 jaar verhit de burenruzie rond de bomen van Alain De Coessemaeker (52) de gemoederen in de Vondelstraat in Assebroek. Zijn naaste buren trokken begin 2013 naar de vrederechter omdat ze vonden dat de bomen in Alains tuin dichter dan de wettelijke vastgelegde 2 meter van hun perceel stonden.


Als bomenliefhebber haalde Alain alles uit de kast: hij ging een maand in hongerstaking en putte al zijn rechtsmiddelen uit om zijn gelijk te halen. Uiteindelijk besliste het Hof van Cassatie in mei 2014 dat de bomen moesten gerooid worden. De rechtbank had toen al een dwangsom van 1.000 euro opgelegd per dag dat Alain zijn bomen niet zou rooien. In december 2014 en februari 2015 werden kosten noch moeite gespaard om de vijf esdoorns en een wilg levend te verplaatsen naar een grond in Veldegem.

800.000 euro

"Te laat", oordeelden zijn buren die nu in totaal meer dan 800.000 euro aan dwangsommen terugeisen. Een schuldbemiddelaar besliste om Alain te verplichten zijn ouderlijke woning te verkopen om zo al een deel van z'n schulden af te betalen. Hij legde zich echter niet neer bij de zaak en ging in beroep.


Het arbeidshof in Brugge besliste gisterenochtend dat beroep gegrond te verklaren. "Het opleggen van enige maatregel is voorbarig aangezien we nog niet weten hoeveel de schulden precies zullen bedragen", klonk het.


De advocate van Alain startte intussen immers een procedure op om de dwangsommen af te wenden. "Mijn cliënt was psychologisch en emotioneel zó gehecht aan z'n bomen dat hij niet in de mogelijkheid was te voldoen aan die dwangsom", verduidelijkt meester Jessica Strobbe. Op 9 november wordt de zaak rond de dwangsommen ingeleid. Een uitspraak wordt pas over enkele maanden verwacht, waarna de verkoop van de woning opnieuw voorkomt voor de arbeidsrechtbank. (SDVO)