Bloedprocessie vraagt stad om extra geld

ORGANISATIE MAAKT DIT JAAR VERLIES VAN BIJNA 20.000 EURO

De Heilig Bloedprocessie van vorig jaar lokte 60.000 toeschouwers.
Benny Proot De Heilig Bloedprocessie van vorig jaar lokte 60.000 toeschouwers.
De Heilig Bloedprocessie verkeert in geldnood. Door de verhuis naar de Stadshallen stijgen de uitgaven en krijgt de organisatie dit jaar te maken met een verlies van bijna 20.000 euro. "We hopen dat de stad dat geld bijpast en ons financieel meer zal steunen", aldus de Confrérie van het Heilig Bloed.

De Heilig Bloedprocessie is met 60.000 bezoekers een van de belangrijkste dagen van het jaar. Voor een goed begrip: de toekomst van de processie hangt niet aan een zijden draadje. Maar de boodschap van de Confrérie van het Heilig Bloed is niet mis te verstaan: de stad moet de komende jaren met meer geld over de brug komen. "Als ik zie hoeveel centen er naar het literair festival Bru-Taal gaan, of naar de organisatie van de Gouden Boomstoet, dan moeten wij het met flink wat minder doen", zegt William de Groote, voorzitter van de Confrérie. "Wij hebben niks tegen die steun voor andere organisaties, maar we vinden dat we daar ook recht op hebben omwille van de grote internationale uitstraling. Onze processie is Unesco-werelderfgoed. Dat mag de stad niet vergeten."

Leden van de Confrérie van het Heilig Bloed in de Stadshallen.
Benny Proot Leden van de Confrérie van het Heilig Bloed in de Stadshallen.

Meer geld voor security

Nu draait de Heilig Bloedprocessie met een inkomstenbudget van zo'n 81.000 euro. Daarvan komt 37.500 euro van de stad. "We hebben jaar na jaar meer uitgaven", zegt de Groote. "Door de afbraak van de Beurshalle moeten we dit jaar noodgedwongen uitwijken naar de Halletoren. Dat zorgt voor meer uitgaven, want er gaat meer geld naar security om de wagens en de kledij te bewaken en we moeten investeren in een grote tent op de binnenkoer." De Heilig Bloedprocessie krijgt ook zo'n 68.000 euro van de Nationale Loterij, maar dat geld mag enkel gebruikt worden voor de restauratie van wagens of kostuums. "Die overeenkomst met de Nationale Loterij wensen we te respecteren. Dat geld investeren we dit jaar onder meer in een nieuwe praalwagen voor 'Het laatste avondmaal'."

Onderhandelingen

Het stadsbestuur van Brugge laat weten dat het de vraag van de Confrérie momenteel onderzoekt. "De Brugse financiën zijn gezond en kunnen tegen een stootje", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "We hebben de Confrérie alvast beloofd dat ze vanaf 2020 opnieuw in de nieuwe Beurshalle terecht zullen kunnen. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de structurele samenwerking te herzien. Ik weet dat de organisatoren graag zouden zien dat de stad het tekort in 2017 dichtfietst. Daarover zijn momenteel gesprekken bezig."


De Heilig Bloedprocessie vindt dit jaar op donderdag 25 mei plaats en start sinds lang weer op de Markt. Van daaruit gaat het richting Wollestraat, Dijver, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, 't Zand, Noordzandstraat, Kuiperstraat, Vlamingstraat, Markt, Steenstraat, Simon Stevinplein tot aan de Oude Burg.