Bliksem beschadigt drie huizen

BRANDWEER KRIJGT OOK 20 OPROEPEN VOOR WATEROVERLAST

De brandweer in de Sint-Michielslaan, waar de bliksem insloeg op het dak van een villa.
Houwen De brandweer in de Sint-Michielslaan, waar de bliksem insloeg op het dak van een villa.
Op drie huizen in Brugge is gisterenvoormiddag de bliksem ingeslagen. Bij één villa is er brandschade en moet - net als bij de twee andere getroffen huizen - het elektrisch circuit deels vernieuwd worden. De Brugse brandweer kreeg ook 20 oproepen voor wateroverlast.

Het hevige onweer bezorgde de brandweer van Brugge behoorlijk wat werk. De eerste meldingen kwamen binnen rond 10 uur en pas rond 16 uur had de brandweer alle oproepen verwerkt. "We kregen in totaal zo'n 25 oproepen binnen. 20 daarvan waren voor wateroverlast, enkele voor stormschade en drie voor blikseminslagen", vertelt de Brugse brandweerkapitein Jeroen Bonte.


De eerste blikseminslag was om 10 uur op het dak van een villa in de Sint-Michielslaan. De bewoners hoorden er een donderslag, gevolgd door een lichtflits. Meteen viel ook de elektriciteit uit. Enkele dakpannen werden door de bliksem weggeslagen. De brandweer kwam met de ladderwagen ter plaatse en onderzocht het dak met een warmtecamera. "In het dak en op zolder ontdekten we kleine brandhaarden en er was beperkte brandschade, ook tussen de isolatie", legt Jeroen Bonte uit. "Er is schade aan het elektrische circuit dat deels vernieuwd moet worden. Dat is ook het geval na de andere blikseminslagen, langs de Blauwe Poort en de Leopold III-laan. Daar sprongen lampen in de woningen en werden stopcontacten en een kabel uit de muur gesleurd. Dat zal allemaal vernieuwd moeten worden."

Ongevallen

Verder in Brugge stond de Stationsweg en Pathoekeweg even blank, net als diverse andere straten. Hier en daar liep een kelder onder of stond er water in de garage. In de Vier Heemskinderenstraat kwam het water bijna een woning binnen, maar kon erger voorkomen worden.


Elders in de regio viel de hinder door het onweer mee. Zo kreeg de brandweer uit Knokke een kleine 20 oproepen te verwerken. Wel was er gisterenvoormiddag veel fileleed op de snelwegen. Vooral op de E40 tussen Brugge en Aalter was het zo goed als de hele voormiddag aanschuiven. Dat was het gevolg van een eerste ongeval in Aalter, waar na de takelingen ook olie geruimd moest worden. In de accordeonfile die daarna in Jabbeke was begonnen, gebeurden in anderhalf uur nog eens drie ongevallen. Een combinatie van de file, de vele regen en watergladheid had een aantal bestuurders verrast. Bij de ongevallen ging het vooral om blikschade, maar omdat telkens een of twee rijstroken versperd raakten, ontstond er heel wat file.