Bijna 100 jaar na zijn geboorte: krijgt Willy Lustenhouwer eindelijk een straat naar hem vernoemd?

‘Brugs is oltied schoane’ start petitie, schepen Blontrock is enthousiast

Willy Lustenhouwer (links), hier met Norbert Van Slambrouck, in de beginjaren van radio VBRO.
Benny Proot Willy Lustenhouwer (links), hier met Norbert Van Slambrouck, in de beginjaren van radio VBRO.
Krijgt Willy Lustenhouwer in 2020, het jaar waarin de Brugse conferencier 100 zou geworden zijn, een straat naar hem vernoemd? De leden van Facebookgroep ‘Brugs is oltied schoane’ houden alvast een petitie. “Willy is nog steeds brandend actueel”, zegt initiatiefnemer Koen De Brabander. Schepen van Cultuur Nico Blontrock is het idee genegen.

Muzikant, conferencier, radio- en tv-maker: het cv van Willy Lustenhouwer, geboren in 1920 en overleden in 1994, oogt nog altijd indrukwekkend. Bijna honderd jaar na zijn geboorte vormt hij nog altijd een inspiratiebron voor veel Bruggelingen. Zijn bekendste liedjes zijn ‘Zie je van Brugge? Zet je vanachter’ (1955) en ‘Kus-Kus Polka’, gezongen in het Brugs. Generaties zijn opgegroeid met die vrolijke en vaak ook gelaagde liedjes van Willy Lustenhouwer. 

Kevin Rombaux, De Mugge van Brugge, bracht drie jaar geleden nog een onemanshow van Willy Lustenhouwer. Hij is een pleitbezorger voor een straatnaam.
Benny Proot Kevin Rombaux, De Mugge van Brugge, bracht drie jaar geleden nog een onemanshow van Willy Lustenhouwer. Hij is een pleitbezorger voor een straatnaam.

Als het van de leden van de Facebookgroep ‘Brugs is oltied schoane’ afhangt, moet er een Willy Lustenhouwerstraat komen. Er werd zelfs een onlinepetitie voor opgestart. “Willy is bijna 100 jaar na zijn geboorte nog altijd een icoon in Brugge en het wordt tijd dat ook de volkscultuur zijn plaats krijgt tussen de Brugse straatnamen”, zegt initiatiefnemer Koen De Brabander. “Je kan er niet naast kijken: zelfs in deze tijd zijn er nog mensen succesvol met Willy’s werk, denk maar aan de onemanshows van De Mugge van Brugge. Die liepen vol, omdat zoveel Bruggelingen nog gek zijn op de grappen en grollen en liedjes van Lustenhouwer.”

Kevin Rombaux, alias De Mugge van Brugge, kan alleen maar bevestigen: “Als iemand een eigen straatnaam verdient, dan is hij het wel. Willy Lustenhouwer behoort tot het cultureel erfgoed van deze stad.”

De petitie valt alvast niet in dovemansoren van nieuwe schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). Hij heeft Willy Lustenhouwer bovendien goed gekend. “Ik heb ontelbare uren met Willy doorgebracht in de toenmalige Brugse Radio aan het Boudewijnpark, maar ben ook vaak met hem op stap geweest tijdens zijn miniversies van de One Man Shows. Dat leverde legendarische anekdotes op. Die schrijf ik ooit nog op papier. Ik steun het idee voor een Lustenhouwerstraat in Brugge. Wat Willy deed, is uiteraard ook onder de noemer cultuur onder te brengen.”

Marina Lapouter, de dochter van Willy Lustenhouwer.
Benny Proot Marina Lapouter, de dochter van Willy Lustenhouwer.

En ook Marina Lapouter, de dochter van Willy Lustenhouwer, ziet het idee wel zitten. “Het is niet de eerste keer dat er om een straatnaam wordt gevraagd, maar het doet altijd wel deugd om te horen dat zoveel mensen nog aan hem denken. Het zou een heel mooi eerbetoon zijn voor mijn vader.”

De onlinepetitie zal straks worden ‘overhandigd’ aan de Brugse ‘Commissie voor toponymie en straatnamen’. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.