Beschermcomité Gruuthuse kijkt ontsteld naar bouw paviljoen: “Leg die werken toch stil”

De contouren van het paviljoen worden steeds meer duidelijk.
rv De contouren van het paviljoen worden steeds meer duidelijk.
Het protest van erfgoedverenigingen en het Beschermcomité Gruuthuse zwelt aan nu duidelijk wordt hoe het nieuwe onthaalpaviljoen op het Gruuthuseplein er zal uitzien. Tegenstanders spreken van een bouwovertreding en denken dat het paviljoen dezelfde weg opgaat als het werk van Toyo Ito destijds op de Burg. “Leg deze werken toch stil”, smeekt Hubert Van Belle.

De naderende heropening van het Gruuthusepaleis betekent ook de voltooiing van het nieuwe onthaalpaviljoen op het plein tussen het paleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Stilaan wordt duidelijk hoe dat paviljoen er zal uitzien. “Contrasterend, maar niet afstotend", noemde Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) het bouwwerk vorige week nog in Het Laatste Nieuws. 

De erfgoedbewakers van het Beschermcomité Gruuthuse, die al fel van leer trokken tegen de bouw van het paviljoen, zien het met lede ogen aan. “Met zijn contrasterende, strakke vormentaal en koele materialen past dit gebouw niet in het historische kader”, zegt woordvoerder Hubert Van Belle. “Bovendien wordt het zicht op deze unieke site verstoord, en dat net voor de voorlopige bescherming van het stadsgezicht.” 

Betere alternatieven

Het Beschermcomité betwist dat er een paviljoen moet komen voor de gecentraliseerde verkoop van toegangskaartjes. De kaartjes moeten dan immers toch nog door een bewaker gecontroleerd worden. “De bouw van het onthaalpaviljoen zou ruim 1,2 miljoen euro kosten. We vinden dat er zelfs voor een gecentraliseerde verkoop betere en goedkopere alternatieven bestaan. We vermoeden dan ook dat veel Bruggelingen verrast zullen opkijken als ze de bouwwerken zien en zich afvragen hoe een dergelijk gebouw vergund kon worden.”

Toyo Ito 

Het Beschermcomité heeft recent om een interventie van het Unesco World Heritage Centre gevraagd. “Tegen de afspraken in werd de Unesco niet ingelicht over de bouw van het onthaalpaviljoen. De erkenning van Brugge als werelderfgoedstad wordt zo in gevaar gebracht. We vermoeden ook dat er bij het toekennen van de vergunning ernstige procedurefouten begaan werden”, zegt Van Belle, die vindt dat het gebouw er groter uitziet dan op de oorspronkelijke tekeningen. “Zoals het paviljoen van Toyo Ito zal het onthaalpaviljoen van Gruthuuse vroeg of laat verwijderd worden.”

Experimentenplein

Het Beschermcomité vreest dat niet enkel het Gruuthuse en de Onze-Lieve-Vrouwekerk bedreigd worden door nieuwe architectuur. “Als we dit project geen halt toeroepen, zal de onwetende Bruggeling op een dag wakker worden en vaststellen dat de Burg of een andere historische locatie stilzwijgend tot architecturaal experimentenplein werd herleid.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Timothy Verhaeghe

  Blijkbaar hebben ze bij stedenbouw verschillende maten en gewichten om te oordelen. Afhankelijk van de lengte van de arm kan een project er wel of net niet doorgeduwd worden. Enkel glas vervangen door dubbel door het chassis te behouden mag niet, alu schrijnwerk mag niet. Enkel Brugse neuzen op het houten schrijnwerk. Een straat verder zie je dan alu schrijnwerk zonder Brugse neuzen. Hypocriete houding van stedenbouw is al langer gekend. Een stad moet evolueren maar dan wel voor iedereen gelijk

 • Jan Herrentals

  Vroeger waren de politiekers blijkbaar meer bezorgd met het centrum. Jaren geleden werden de tramrails verwijderd en later de asfalt vervangen door stenen. Waarom het centrum met zulke gedrochten moeten opgezadeld worden, zoals dit paviljoen en het concert gebouw op het zand, om maar enkele grotere miskleunen op te noemen is voor mij een raadsel

 • Ann Lambert

  Als Brugs kunsthistorica ben ik ontgoocheld dat de Stad Brugge onze bezwaren naast zich neerlegt. Deze constructie werd pas aan de Bruggeling bekendgemaakt NA het openbaar onderzoek, en dan zegt de vergunningverlenende overheid dat er geen bezwaren waren... ?!? Ik heb meteen naar Monumentenzorg gebeld en gemaild naar de burgemeester en ik ben niet de enige!

 • serge simpelaere

  vele mensen zouden ZEER blij zijn als we geen werelderfgoedstad meer zijn...…...

 • Robbert Vandendorpe

  En als je eigendom hebt in Brugge mag je niet eens je voordeur een andere kleur geven. Dit is hypocriet. Breek het af. Alles moet blijven zoals het is. Het is al erg genoeg dat dat nieuwe congresgebouw even lelijk zal zijn als het concertgebouw, dit moet er echt niet bij.