Beruchte tafelschuimster krijgt 3 maanden korting van rechter, maar behoudt wel 4 jaar aan celstraffen

Nadine W.
Dujardin/Houwen Nadine W.
De Brugse strafrechter heeft donderdag drie maanden gevangenisstraf kwijtgescholden van de beruchte tafelschuimster Nadine W. (49). De vrouw tekende verzet aan in liefst veertien zaken waarin ze vorig jaar bij verstek was veroordeeld, maar ving grotendeels bot. In totaal bleven vier jaar aan celstraffen overeind.

Wat een mooie dag kon worden voor Nadine W., draaide uit op een sisser. Haar advocaat Peter Gonnissen tekende de voorbije maanden verzet aan tegen een hele reeks vonnissen, waarin zijn cliënte vorig jaar bij verstek was veroordeeld. Donderdagochtend deed de rechter uitspraak in veertien dergelijke zaken. Liefst vier jaar en drie maanden gevangenisstraf die de tafelschuimster had gekregen, dreigden te vervallen. Het ging in totaal om 43 feiten van afzetterij in De Haan, Brugge, Middelkerke, Oostende, Bredene en De Panne.

Zover kwam het niet. De rechter verklaarde twaalf verzetten van W. ongedaan. Hij oordeelde dat de dagvaardingen persoonlijk aan de tafelschuimster werden overhandigd, ze dus kennis had van het dossier en bijgevolg geen verzet meer mogelijk was. In twee zaken verklaarde de rechtbank het verzet dan weer onontvankelijk. Op basis van een krantenartikel uit De Morgen besloot de rechter dat de advocaat van Nadine W. zijn cliënte al sinds eind juli bezocht in de gevangenis. “En toch werd pas op 26 december verzet aangetekend. Veel te laat", klonk de motivering. 

Slechts één verzet van de tafelschuimster werd door de rechter aanvaard. In plaats van een effectieve celstraf van drie maanden kreeg ze voor dat ene feit drie maanden cel met uitstel. De eindbalans? Nadine W. sluit de dag af met drie maanden effectieve gevangenisstraf minder op haar strafblad. Haar advocaat Peter Gonnissen hoopt in beroep ook de resterende vier jaren cel kwijt te spelen. Daarnaast zijn al verscheidene andere dossiers van zijn cliënte hangende in beroep. “We kunnen ons niet echt vinden in de vonnissen”, reageert meester Gonnissen. “Mijn eigenlijke aanstelling was er sinds midden augustus 2019. De mogelijkheid om verzet aan te tekenen verliep al begin mei 2019. We hebben bewust gewacht op het verslag van de gerechtspsychiater om verdere stappen te ondernemen. Pas op 16 december waren zijn bevindingen gekend. We zijn wel blij dat twaalf verzetten ongedaan werden verklaard. Daarmee kunnen we nu zonder problemen in beroep.”