Bekendste hond van Brugge is niet meer

LABRADOR FIDÈLE, DÉ FAVORIET VAN DE TOERISTEN, VREDIG INGESLAPEN

Labrador Fidèle zoals hij over de hele wereld bekend is: lekker luierend aan het raam van bed&breakfast Côte Canal.
Kos Labrador Fidèle zoals hij over de hele wereld bekend is: lekker luierend aan het raam van bed&breakfast Côte Canal.
De meest gefotografeerde hond van Brugge is overleden. De twaalfjarige labrador Fidèle had zijn vaste stek langs de Groenerei en werd zo wereldberoemd. "We moesten hem laten inslapen", zegt baasje Caroline Van Langeraert van bed&breakfast Côte Canal.

Tik in zoekmachine Google de woorden 'Fidèle Bruges' in en je ziet meteen hoe populair de hond doorheen de jaren was geworden. Op vele tientallen afbeeldingen prijkt de populaire labrador: meestal met zijn snoet door het raam van de bed&breakfast langs de Groenerei. Even vaak lag hij gewoon te dutten. Vooral in de zomer leek Fidèle te genieten van de passage en de aandacht. De trouwe viervoeter was misschien wel de grootste attractie voor de bootjesmannen. Veel toeristen vroegen naar hem en vonden een foto van Fidèle minstens even belangrijk als een foto van het feeërieke Brugge.

Amerikanen hebben een foto van de hond op iPhone-hoesjes gezet.
Kos Amerikanen hebben een foto van de hond op iPhone-hoesjes gezet.

Wikipedia-pagina

Het ging zo ver dat Amerikanen de beeltenis van de hond gebruikten voor iPhone-hoesjes en postkaarten. De mooie labrador zou in mei van dit jaar 13 jaar geworden zijn. Dat hij door de jaren heen een hele schare fans had verzameld van over de hele wereld, bewijst zijn eigen Wikipedia-pagina. Fidèle had zelfs een cameo in de Amerikaanse film 'In Bruges'. "Hij had al eens kanker overwonnen, maar was al even ziek", vertelt baasje Caroline Van Langeraert. "Vorige woensdag hebben we hem moeten laten inslapen. Zijn as is uitgestrooid nabij de dierenkliniek. We zullen hem ongelooflijk hard missen, want hij was mijn trouwe levensgezel."


Hoe de hond plots aan die heldenstatus is geraakt, weet Caroline zelf ook niet. "Fidèle is op een dag gewoon voor het raam gaan liggen. Sindsdien is hij langzaamaan de lieveling geworden van de toeristen. Sinds zijn overlijden bekend raakte op Facebook, krijgen we telefoons van verscheidene gasten die hier nog gelogeerd hebben. Ze zijn er allemaal het hart van in, ook de buren en andere Bruggelingen. Hij was een schat van een hond, maar we hebben gelukkig ook nog een jack russell rondlopen. Of we een nieuwe labrador in huis halen, hebben we nog niet beslist", zegt Caroline.

Fidèle heeft een cameo in de film In Bruges.
Kos Fidèle heeft een cameo in de film In Bruges.