AZ Zeno en Sint-Lucas bundelen krachten

AZ Zeno uit Knokke-Heist en AZ Sint-Lucas uit Brugge gaan nauw samenwerken bij het aanwerven van artsen en het aankopen van medisch materiaal. Daarvoor hebben ze een overeenkomst ondertekend.

Voorlopig verandert er weinig aan de werking in beide ziekenhuizen. Alle campussen van beide partners blijven bestaan en voorlopig is er geen herschikking van de diensten. Ook blijven de namen Zeno en Sint-Lucas bestaan, net als de twee logo's. Wel krijgt het netwerk de Latijnse naam 'Non solum, sed etiam ...': 'niet alleen, maar ook ...'.


Een fusie tussen beide ziekenhuizen was evenwel nooit aan de orde. "Dit is een eerste stap naar een constructieve samenwerking", zegt Karel Ghesquière, voorzitter van de raad van bestuur van AZ Zeno. "Een fusie zou een mastodont van een ziekenhuis opgeleverd hebben met een te logge structuur. Als netwerk hebben we ook meer kansen om nog extra partners aan te trekken. We kijken daarbij naar de ziekenhuizen in Oostende en Veurne", zegt algemeen directeur Frank Lescrauwaet van Zeno.


Zeno en Sint-Lucas werken al langer samen rond bijvoorbeeld klinische biologie, nierdialyse of dermatologie. "Door samenwerking te verstevigen, kunnen we samen artsen aantrekken in disciplines waar er een schaarste is. Bovendien kunnen we samen duur materiaal aankopen en vermijden dat we dubbele investeringen moeten doen", zegt Niko Dierickx, algemeen directeur van Sint-Lucas.


Het netwerk 'Non solum, sed etiam ...' beschikt over 746 ziekenhuisbedden en heeft meer dan 2.000 werknemers. (JVRB)