Exclusief voor abonnees

Annick Lambrecht (sp.a): “Ik heb schrik dat niemand me zal kennen”

West-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement benoemt de vrees in haar partij

De precaire situatie van haar partij sp.a bezorgt Annick Lambrecht (49), lijsttrekker voor het Vlaams parlement in West-Vlaanderen, nachtmerries. Ze vreest dat haar (on)bekendheid buiten Brugge haar parten kan spelen. En dus trekt ze met een cartoon naar de kiezer, waarin ze haar doelstellingen kenbaar maakt: veiliger verkeer, meer groen, meer bewegen en beter openbaar vervoer.
Annick Lambrecht.
Karolien Coenen Annick Lambrecht.

Tien jaar was ze schepen van Sport en Mobiliteit in Brugge, tot sp.a het cumulverbod invoerde en Johan Van de Lanotte uit de Kamer verdween. Dus maakte Annick Lambrecht haar entree in het federaal parlement en haalde ze het nieuws met felle kritiek na het Fipronil-schandaal met de besmette eieren. In oktober 2018 moest Lambrecht met haar partij een nederlaag slikken in Brugge, waar ze nu voorzitter van de gemeenteraad is. Ze trekt de Vlaamse lijst. “Die ligt me beter dan het federaal parlement, maar ik heb schrik”, zegt ze.

Schrik?

“Ik lig wakker van verkiezingsdag. Ik zou zo graag goed scoren. Als ik het kan uitleggen, krijg ik mensen mee. Maar krijg ik de kans wel om het uit te leggen? In West-Vlaanderen bots ik op tegen Hilde Crevits en anderen die vaker op tv komen. Het is voor mij vanaf nul beginnen, in de vijver gegooid worden en zwemmen zonder te verdrinken. Qua bekendheid heb ik een probleem, denk ik. Maar ik ben heel blij dat ik lijsttrekker ben. Zeker ook omdat ik een vrouw ben. Het is logisch dat John Crombez voor sp.a de Kamerlijst trekt en dat een vrouw de Vlaamse lijst aanvoert. Wij moeten al vaak genoeg tegen vooroordelen opboksen. Ik bekijk het dus niet als een vergiftigd geschenk. Ik denk dat ik dat kan.”

Lambrecht tijdens een hoorzitting in het federaal parlement, in volle Fipronil-crisis.
BELGA Lambrecht tijdens een hoorzitting in het federaal parlement, in volle Fipronil-crisis.

U bent uw politieke carrière begonnen bij Agalev, het huidige Groen. Was u al vroeg in politiek geïnteresseerd?

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy De Vuyst

  Draag steeds een blauwe zak voor pmd. Dan zal men je wel herkennen!!

 • antoine vanpeteghem

  Tot in het Zuiden van de provincie wordt er gesproken over je uitzonderlijke band met Renaat. Dus je moet geen schrik hebben dat ze jou niet kennen.

 • ronny deman

  Jullie halen maar net de kiesdrempel en ja... postjes zijn blijkbaar belangrijker dan mensen.

 • Yannick Pollet

  Hardheid tegenover mensen kan je niet afleren. Je privé leven zorgt ervoor dat je je weg steekt in de maatschappij, op reflectie moet je net rekenen om stemmen te halen. Ik zou overwegen om te stoppen met politiek zoals je zelf aanhaalt je staat steeds aan de kant van de verliezers en das geen toeval, samenwerken staat niet in je agenda.

 • Jan Decloedt

  ik zou mij eerder zorgen maken dat ze je WEL kennen.....zoals je rabiate haat voor alles wat auto's betreft en je even ongenuanceerde liefde voor alles wat "Fiets" gerelateerd is..... Brugge is een nachtmerrie voor iedereen die zich aan de verkeersreglementen houdt .....en nee, daar zijn de fietsers NIET bij !