Al vier steden tonen interesse in Brugse ijssculpturen: “Dat we energieverslindend zijn, is een illusie”

Organisator Alexander Deman zet zijn energiefactuur uit 2018 op Facebook

Het IJssculpturenfestival lokt traditioneel veel volk.
Benny Proot Het IJssculpturenfestival lokt traditioneel veel volk.
Al drie Belgische en één Franse stad tonen interesse in het ijssculpturenfestival van Bruggeling Alexander Deman. Zoals bekend is het festival niet meer welkom in Brugge, wegens “energieverslindend”. Deman plaatste zijn laatste energiefactuur donderdag op Facebook. “We verbruiken op 100 dagen 25.000 euro, ofwel het gemiddeld jaarverbruik van een supermarkt.”

Gemengde reacties na de aankondiging van de stad Brugge om komaf te maken met een aantal vaste waarden tijdens de eindejaarsperiode. De schaatspiste verhuist naar het Minnewater en wordt energieneutraal. Er zal dus niet meer op ijs worden geschaatst. En ook de ijssculpturen komen niet meer terug, want het festival is volgens de stad “energieverslindend”. Organisator Alexander Deman reageerde woensdag nog rustig, maar zette donderdag op Facebook toch nog even de puntjes op de ‘i’. “Mijn festival had vorig jaar, gedurende honderd dagen, een energiefactuur van 25.000 euro. Dat bedrag staat gelijk aan een jaarfactuur voor een grote supermarkt of het jaarverbruik van tien Vlaamse gezinnen. Ik vind dat niet energieverslindend. Dat is een foute perceptie.”

Deman betreurt dat de stad hem niet eerder contacteerde. “Want ik was zeker bereid geweest om nog eens 200 extra zonnepanelen op het dak te leggen. Ik heb de voorbije jaren erg geïnvesteerd in energiezuiniger maatregelen voor het festival. Zo is de ijshal hermetisch afgesloten en werkt ze als een grote koelkast, waar de temperatuur bij ons op - 6 graden gehouden wordt. Uiteraard kost dat veel energie. Daarom ook liggen er zonnepanelen op ons dak.”

De organisator zette zijn factuur op Facebook.
Facebook De organisator zette zijn factuur op Facebook.

Deman zette zijn factuur op Facebook en kreeg veel steunbetuigingen. Een aantal Belgische steden belde hem zelfs op om het ijssculpturenfestival deze winter bij hen te organiseren. Het gaat om Sint-Truiden, Bergen en Luik. Ook het Franse Metz zou bereid zijn de ijssculpturen te ontvangen. “Met Luik en Metz onderhouden we goede contacten, omdat we er in het verleden ook al festivals organiseerden”, zegt Deman. “Sint-Truiden heeft dan weer het tweede grootste marktplein van Vlaanderen ter beschikking. In Bergen zouden we op het plein voor het station kunnen staan. Dat wordt helemaal vernieuwd. De reacties van die steden doen deugd. Er gaan plots veel nieuwe deuren open.”

Deman heeft een exclusief contract met Disney en wil deze winter het thema ‘Frozen 2' volledig uitspelen in ijs. De voorbije jaren lokte het ijssculpturenfestival in Brugge telkens zo'n 150.000 bezoekers.

Organisator Alexander Deman.
Benny Proot Organisator Alexander Deman.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • thierry bollaert

  Het bestuur is goed bezig in brugge!!!!moesten er geen toeristen meer komen, de helft van de bruggelingen sterft van de honger!!! Daaraan al eens gedacht heren/dames schepenen!!!! Met pierins op kop!! Komaan zeg, te veel toeristen, kom eens kijken in jan, febr, en in de weekdagenvop gewone weken, das een heel ander cijfer denk ik.

 • Patrick Van Bogaert

  Brugge wil minder toeristen...en daarom dit evenement niet meer...een andere stad zal héél blij zijn dit evenement in huis te halen...

 • Johan Verstraete

  Stadsbestuur doet er alles aan om zich zo onpopulair mogelijk te maken ! Onwaarschijnlijke bende amateurs.

 • Christophe Arnhem

  Iemand een factuur wat de meifoor kost aan energie? Als je energiezuinig beleid wil voeren moet je concequent zijn. Ijssculptuur is een vaste waarde voor Brugge. Ze hadden deze op het zand mogen zetten samen met de ijspiste. Hoe mooi had dit geweest. Zand met ijssculptuur en ijspiste samen met eten en drank, op simon stevin iets inkrimpen in aantal. En zet daar in op locale producten en kleine ambachten. En markt een mooie kerstmarkt zoals dit jaar meer als pleintjes met plaats voor animatie

 • Eddy Delboo

  Welke toeren zijn de ene burgemeester doet alles voor het te laten terug komen de volgende weigert het weer mooie kerstmarkt nog geen ijspiste geen ijscultuur wa nog brugge kan in de winter leeg lopen geen reclame meer in buitenland de middenstand gaat gelukkig zijn