Al 10 BMW’s geplunderd deze maand, waarvan nu ook vijf keer in Brugge: stuur, radio, middenconsole en versnellingspook weg

Het stuur, de radio, middenconsole én de versnellingspook: de dieven plunderden de BMW X5 M50D van Tonyo Joos.
Benny Proot Het stuur, de radio, middenconsole én de versnellingspook: de dieven plunderden de BMW X5 M50D van Tonyo Joos.
Is de dievenbende die onderdelen uit BMW’s haalt nu ook in Brugge aan het werk? Daar lijkt het sterk op na vijf identieke auto-inbraken. De daders sloegen telkens een achterruitje van de BMW in en gingen aan de haal met de middenconsoles. “Dit kost me 12.000 euro. Voor dergelijke inbraken komt de verzekering niet tussen”, zucht Tonyo Joos, een van de slachtoffers. Mogelijk is er een link met gelijkaardige inbraken in Jabbeke, Gistel en Roksem. Zo zijn er deze maand al tien BMW’s geplunderd (zie onderaan dit artikel).

Neen, een leuke start van de dag was het niet voor Tonyo. De man stond donderdagochtend even voor 5 uur op om te gaan werken, maar trof een ravage aan in zijn BMW X5 M50D die geparkeerd stond langs de Benedictijnenstraat in Assebroek. Dieven slaagden er ‘s nachts in om binnen te breken in de wagen en gingen aan de haal met het stuur, de radio, middenconsole én de versnellingspook. De politie kwam ter plaatse en is een onderzoek gestart. In de loop van donderdagochtend liep er nóg een melding binnen over een identieke inbraak in een BMW in de Heidelbergstraat, een steenworp verder. Ook daar werd heel wat elektronica uit het voertuig ontvreemd. Tegen de middag stond de teller al op vijf inbraken in BMW’s in de omgeving van het Paalbos.

De daders sloegen een achterruitje in om het voertuig te openen.
Benny Proot De daders sloegen een achterruitje in om het voertuig te openen.

Link met eerdere diefstallen?

Bij de politie kunnen ze voorlopig alleen de inbraken bevestigen. “Het onderzoek is lopende en alle pistes worden onderzocht”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. Zo wordt ook een mogelijk verband bekeken met bijna identieke inbraken eerder deze week in Jabbeke en Gistel. Ook daar werd uit BMW’s de elektronica gehaald. 

Alarm omzeild

Voor de slachtoffers is het een fikse tegenslag. “Ik heb mijn wagen sinds 2015. Nochtans zit er een alarm op, maar blijkbaar hebben de dieven dat kunnen omzeilen”, zegt Tonyo Joos. De man liet zijn wagen donderdagochtend wegtakelen en kreeg wat later slecht nieuws van zijn garagehouder. “De kosten voor herstelling zullen oplopen tot 12.000 euro. Een fiks bedrag en het ergste is dat mijn verzekering niet tussenkomt bij dergelijke inbraken”, aldus Joos.

De kosten voor herstelling zullen oplopen tot 12.000 euro. Een fiks bedrag en het ergste is dat mijn verzekering niet tussenkomt bij dergelijke inbraken

Tonyo Joos

Nieuw is het fenomeen van de gestolen middenconsoles niet. In 2017 werd de regio rond Brugge al eens geconfronteerd met een gelijkaardige reeks inbraken. De politie kon na grondig speurwerk destijds een Litouwer oppakken die verantwoordelijk bleek voor tientallen auto-inbraken. Momenteel is er van de dader(s) nog geen spoor. Zij gingen wellicht heel stil én snel te werk. Mogelijk levert het sporenonderzoek meer informatie op. Eventuele getuigen of mensen die iets verdacht hebben gezien, kunnen zich steeds melden bij de politie. 

Benny Proot

Nog vijf andere BMW’s leeggehaald in september:

16-17 september: Gistel, Burgemeester A. Ronselaan: Airbags, boordcomputer en middenconsole gestolen uit BMW

21- 22 september: Varsenare, Tafeldijcken:  Radio, stuur, navigatieconsole, navigatiescherm en navigatiedraaiknop weg uit BMW 

22-23 september: Zerkegem, Gistelsteenweg: Stuur en airbags gedemonteerd uit BMW

22-23 september: Gistel, Boomgaardstraat: Stuur, radio en boordcomputer gestolen uit BMW

22-23 september: Roksem, Oude Brugseweg: middenconsole en boordcomputer gestolen uit BMW
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christa Demets

    Die gasten als straf gratis in BMW garage laten werken. Werken rapper en kennen de otto beter dan de mecaniekers zelf.

  • Toni van belle

    Hebben mij dat ook al eens gelapt... Echter heb nu ingebouwde camera's die alles opnemen in de cloud dus cameras verwijderen zal niet helpen.. En was nog goedkoop ook amper 250 euro en de dieven staan op tv lol.

  • Ivan Stouthuyzen

    Dekt de verzekering omnium dat dan niet?