Afwezige bijzitters riskeren 600 euro boete en vinden meest opvallende excuses uit tijdens themazitting: van zwaar verjaardagsfeestje tot nachtwerk

Negen bijzitters moesten donderdagmorgen voor de Brugse rechtbank verschijnen.
SDVO Negen bijzitters moesten donderdagmorgen voor de Brugse rechtbank verschijnen.
Negentien mensen die op 14 oktober vorig jaar niet kwamen opdagen voor hun rol als bijzitter bij de gemeenteraadsverkiezingen hangt in de Brugse rechtbank een geldboete van 600 euro boven het hoofd. Voor hun afwezigheid haalden de beklaagden de meest uiteenlopende excuses boven. Van “ik moest een ganse nacht werken” tot “ik had de avond voordien een zwaar feestje”.

Het Brugse parket ontving na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar iets meer dan honderd dossiers van burgers die hadden verzaakt aan hun rol als voor- of bijzitter. Na verhoor door de politie werd hen een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden. Als die niet werd betaald, werden de betrokkenen door het parket voor de rechter gebracht. Donderdagmorgen verschenen voor de Brugse strafrechter tijdens een speciale themazitting 19 beklaagden die hun burgerplicht bij de verkiezingen niet hadden vervuld. Vijfenzeventig procent van de niet opgedaagde bijzitters betaalde wel hun minnelijke schikking. 

Burgerplicht

“We houden dergelijke themazitting om het publiek bewust te maken van hun plicht als burger”, verduidelijkt procureur Grace Van Beselaere. “Anderzijds willen we de bijzitters niet het gevoel geven dat ze geviseerd worden. Iedereen die bij de verkiezingen niet komt opdagen, riskeert wel degelijk een vervolging.” In principe hangt afwezige bijzitters geldboetes van 400 tot 1.600 euro boven het hoofd. Voor de negentien beklaagden, afkomstig uit Blankenberge, Knokke, Aartrijke en Brugge, werd steevast 600 euro boete gevorderd. Slechts negen onder hen kwamen effectief opdagen in de rechtbank en disten de meest uiteenlopende excuses op. “Ik had de avond voordien een verjaardagsfeest gehad van mijn vriend”, vertelde een dakwerker. “Het was nogal zwaar en ik ben redelijk ziek wakker geworden. Ik ben er dan ook niet geraakt.” Twee zelfstandigen gaven dan weer aan dat ze veel uren klopten en zich hadden overslapen.

De hoofdvogel werd echter afgeschoten door een vrouw uit Knokke. Zij gaf aan dat ze ziek was op de dag van de verkiezingen. Toen ze nadien werd opgeroepen voor verhoor bij de politie, bedacht ze zich dat ze een doktersbriefje nodig had. De dame trok naar haar huisdokter en die schreef een attest uit voor die bewuste dag: 14 januari. Het briefje verklaarde dus absoluut niet haar afwezigheid in het telbureau. De rechtbank doet op 28 maart uitspraak in de verschillende zaken.

26 mei

 Op 26 mei moeten we allemaal opnieuw onze stem gaan uitbrengen voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Het Brugse parket zal afwezige bijzitters opnieuw op dezelfde manier vervolgen. Om aan voldoende hoofd- en bijzitters te geraken, doet de voorzitter van de West-Vlaamse rechtbank overigens voor het eerst een oproep. Ze vraagt mensen die graag dergelijke rol willen opnemen, zich vrijwillig aan te bieden bij hun gemeente. Vrijwilligers moeten 18 jaar of ouder zijn, mogen niet voor 26 mei verhuizen en moeten stemgerechtigd zijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd van die vrijwilligers geen gebruik maakt. Dat is immers bij wet verboden, omdat gevreesd werd dat de bureaus anders te gekleurd zouden raken.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Kerkhof

    en die nachtwerker? Heeft die ook een boete gekregen? Want nachtwerk wordt wel degelijk gedaan, ook in weekends!