Advocaat pluimt cliënten voor 275.000 euro om eigen voetbalclub te redden: “Ik ben enorm beschaamd”

beklaagde Wim G.
Benny Proot beklaagde Wim G.
Een Brugse ex-advocaat is veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 12 maanden uitstel, voor misbruik van vertrouwen. Wim G. (49) verduisterde als schuldbemiddelaar doorheen de jaren meer dan 275.000 euro van kwetsbare personen wiens rekeningen hij beheerde. Dat geld investeerde hij in z’n voetbalploeg Eendracht Brugge. “We hadden een iets mildere straf verwacht”, zegt zijn advocaat Dennis Tavernier. 

Het onderzoek naar de voormalige advocaat startte in 2017. Beklaagde Wim G. weigerde dossiers over te laten nadat hij was vervangen als schuldbemiddelaar. Parallel bleek er al een financieel onderzoek bezig naar verdachte transacties met gelden van mensen van wie de beklaagde schuldbemiddelaar was. “Deze man heeft zichzelf én eigenlijk ook de balie van advocaten bij justitie in diskrediet gebracht”, sprak de procureur tijdens de vorige zitting. Lange tijd leek G. nochtans zijn schaapjes op het droge te hebben als grote man van de provinciale voetbalclub Eendracht Brugge. Enig probleem: de club leefde boven z’n stand en het ging financieel niet zo goed. “Iedere maand werd mijn cliënt geconfronteerd met betalingen die moesten gebeuren”, pleitte zijn advocaat Dennis Tavernier. “Het ging onder meer om de lonen van jeugdtrainers en spelers, maar ook om rekeningen van leveranciers. In eerste instantie sprong hij bij met persoonlijke gelden. Toen dat niet meer mogelijk was, schreef hij geld over vanuit de collectieve schuldenregelingen. Hij dacht dat hij die bedragen zou kunnen terugstorten van zodra er meer inkomsten kwamen. Op een bepaald ogenblik zat de club echter zo diep dat er van enige terugbetaling geen sprake meer kon zijn.” Daarom nam Wim G. de beslissing om het geld van zijn eigen cliënten te investeren in de voetbalclub. 

Terwijl ik m’n geld stond te tellen in de winkel, schreef hij vanachter z’n bureau grote sommen over naar zijn rekening. Op één dag haalde hij zelfs eens twee keer 10.000 euro af

Geen grote sier

Volgens zijn advocaat heeft G. zichzelf nooit verrijk. Zo reed hij rond met een eenvoudige wagen en was er van grote sier maken geen sprake. Een Brugse vrouw die het slachtoffer werd van de man, getuigde eerder al over de feiten. De dame vroeg in 2007 een collectieve schuldenregeling aan en kreeg G. aangewezen als schuldbemiddelaar. “Ik vertrouwde hem en ging er vanuit dat mijn schulden afbetaald werden”, vertelde ze. “Ik deed m’n best, werkte hard en er kwam voldoende geld binnen. Ik stelde helemaal geen vragen. Op Nieuwjaar kreeg ik zelfs een extraatje.” Achter de schermen bleek echter meer aan de hand. De vrouw was als moeder van vier kinderen een ideaal doelwit van Wim G. “Hij gebruikte het geld van mijn kinderbijslag, zo bleek achteraf, om putten te dichten die hij gemaakt had bij andere personen. Terwijl ik dacht dat alles goed liep, liet hij mijn dossier in werkelijkheid liggen. Hij maakte me zelfs wijs dat mijn collectieve schuldenregeling afgerond was. Tot ik een brief kreeg van de rechtbank…” De Brugse kreeg een nieuwe schuldbemiddelaar toegewezen en werd toen pas op de hoogte gebracht van de praktijken van Wim G. “Terwijl ik m’n geld stond te tellen in de winkel, schreef hij vanachter z’n bureau grote sommen over naar zijn rekening”, zucht ze. “Op één dag haalde hij zelfs eens twee keer 10.000 euro af.” 

Wim G.
Benny Proot Wim G.

Mildere straf verwacht

 Volgens het openbaar ministerie maakte de advocaat in totaal zes slachtoffers en verduisterde hij meer dan 275.000 euro.  De verdediging drong tijdens de vorige zitting aan op een werkstraf, maar daar ging de rechtbank niet op in. Ze legden G. een celstraf op van 18 maanden, waarvan 12 maanden met uitstel. Aan zijn slachtoffers moet G. ruim 250.000 euro terugbetalen. “We hadden een mildere straf verwacht", reageert zijn advocaat Dennis Tavernier. “Samen met mijn cliënt zal ik nu bekijken of we eventueel beroep aantekenen.” Wim G. zelf was niet aanwezig bij het vonnis. Tijdens de vorige zitting nam hij wel het woord. “Ik ben enorm beschaamd”, vertelde hij. “Ik heb dit jaren laten aanslepen zonder iemand te verwittigen. Zelfs mijn vriendin wist amper van iets.” Door de zaak verloor de man niet alleen zijn werk als advocaat, maar ook zijn woning. Verder liep ook zijn relatie op de klippen. De slachtoffers wilden na het vonnis liever niet meer reageren.