Adornesdomein open voor bezoekers

EERSTE FASE VAN RENOVATIE ZIT EROP VANDAAG TENTOONSTELLING MET FOTO'S DELPHINE BOËL

Gravin Véronique de Limburg Stirum wil het Adornesdomein openstellen voor bedrijven en bezoekers.
Benny Proot Gravin Véronique de Limburg Stirum wil het Adornesdomein openstellen voor bedrijven en bezoekers.
Het Adornesdomein in het Sint-Annakwartier wordt toegankelijker voor het publiek. Zopas is er een Scottish lounge geopend. Bedrijven kunnen dan weer de privéruimtes in het herenhuis boeken voor prestigediners. "Ook de tuin willen we in de toekomst meer openstellen", zegt gravin Véronique de Limburg Stirum.

Het Adornesdomein in de Peperstraat in Brugge bestaat uit de 15de-eeuwse Jeruzalemkapel, het statige herenhuis, de aanpalende godshuizen en een ruime binnentuin. Het werd gebouwd door de familie Adornes en is al zes eeuwen in onafgebroken in handen van de rechtstreekse nazaten van de familie. Zeventien (!) generaties al houden zij het domein in ere.

De Scottish lounge is er pas geopend.
Benny Proot De Scottish lounge is er pas geopend.

Familie uit Genua

In de 19de eeuw kwam er ook een schoolgebouw bij op het domein, waar nu het huidige Kantmuseum is gevestigd.


"Ik ben hier voor het eerst gekomen in 2007 en ben als een blok gevallen voor de locatie", zegt gravin Véronique de Limburg Stirum, die samen met Maximilien de zestiende generatie van de familie vormt. "Toen we het gebouw kregen van mijn schoonvader, zagen we hoe erg het eraan toe was. Daarom zijn we meteen gestart met renoveren. De godshuizen kwamen het eerst aan de beurt, omdat we daar een museum wilden starten over het koopmansgeslacht Adornes dat zich in de 14de eeuw in Brugge kwam vestigen vanuit het Italiaanse Genua. Het leven van Anselm Adornes in de 15de eeuw krijgt bijzondere aandacht, maar ook het leven in Brugge in die tijd. Nu gebeurt dat met een film, educatieve panelen en interactieve touchscreens."

Prestigediners

Dat museum opende in 2014. Vorig jaar kwamen 15.000 mensen over de vloer. Dit jaar zal dat aantal iets lager liggen, onder meer door de naweeën van de terreuraanslagen in Brussel. Ook het herenhuis is helemaal aangepakt. Schitterende plafonds werden blootgelegd en de ruimtes werden mooi aangekleed.


"Bedrijven kunnen hier prestigediners organiseren voor maximum 50 mensen. We laten ook kleine groepjes toeristen toe, die met een gids het gebouw willen bezoeken. Het openstellen van dit pand moet het Sint-Annakwartier een extra bezienswaardigheid geven. Dit is een stukje Brugge dat nog vrij onbekend is bij de toeristen, maar er is zoveel te zien. Daar willen we graag aan meewerken."

Fototentoonstelling

Verder is ook de Scottish lounge de moeite. In één van de Pieterzalen kunnen bezoekers, maar ook buurtbewoners een kop koffie of thee drinken, een puzzel maken of een kaartje leggen. Een vrijwillige bijdrage in een spaarvarken is de enige wederdienst die gevraagd wordt.


De lokalen van het vroegere Kantcentrum worden nu ingenomen door de fototentoonstelling van Anne-Catherine Chevalier, met onder meer familiefoto's van...Delphine Boël. De tentoonstelling opent vandaag. Tot slot is uiteraard ook de kapel een publiekstrekker, met zes authentieke glasramen als blikvangers. Toegang tot het museum en kapel kost 7 euro.