Activisten springen in water tijdens dolfijnenshow

De activisten sprongen tijdens de dolfijnenshow in het water en ontrolden enkele spandoeken.
Foto JHM De activisten sprongen tijdens de dolfijnenshow in het water en ontrolden enkele spandoeken.
Negen activisten hebben gisteren de dolfijnenshow van 16 uur in het Dolfinarium verstoord. Halverwege de show veerden ze recht vanuit het publiek, ontrolden spandoeken en schreeuwden dat de show pure dierenmishandeling was. Vijf van hen sprongen zelfs in het water tussen de dolfijnen.

"Ze schreeuwden maar door", zegt Ellen Vandamme (32) uit Sint-Andries, die met haar twee kindjes aanwezig was. "Daarbij maakten ze vele kindjes bang. Ook toen het personeel door de luidsprekers riep dat iedereen de zaal moest verlaten, was er veel onbegrip en wat paniek. Mensen vroegen hun geld terug en vele kindjes begrepen niet wat er gebeurde. Wij hebben een abonnement, maar mensen die van elders kwamen, waren erg boos."


Dat was ook Sarah Van Borsel uit Brugge. "We kwamen speciaal naar de show voor ons zoontje Charlie. Hij is erg ontgoocheld."


Parkmanager Lars Van Den Ham zit alvast verveeld met de zaak. "Die mensen hebben een middag van veel kindjes verpest, dat is beneden alle peil", reageert hij. "Ik gaf meteen opdracht om de show stil te leggen en de politie te bellen. Die heeft de activisten meegenomen. We zullen zeker klacht indienen tegen hen. We zijn wel wat gewend op vlak van protestacties, maar dat ze in het water springen kan echt niet. We gaan na of we ze kunnen betichten van inbraak en een ingangsverbod kunnen geven."


Vier combi's kwamen de activisten oppikken. "Ze zijn bestuurlijk aangehouden en we gaan na welke pv's we tegen hen kunnen uitschrijven", vertelt korpschef Dirk Van Nuffel. "We weten nog niet tot welke groep ze behoren. De demonstratie was ook niet aangevraagd. Mogelijk krijgen ze zelfs een pv wegens dierenmishandeling." Met een half uur oponthoud werd de show nog hervat. (JHM)