600 meter extra om te genieten

 Wat: De processie herdenkt al ruim 800 jaar de aankomst in Brugge van een vaas met druppels van het bloed van Jezus. Er worden zo'n 25.000 toeschouwers verwacht.


 Nieuw parcours: Door de werken in de Geldmunt- en Noordzandstraat volgt de processie een aangepast én 600 meter langer traject: Smedenstraat, Zand, Zuidzandstraat, Simon Stevinplein, Mariastraat, Guido Gezelleplein, Gruuthusestraat, Dijver, Rozenhoedkaai, Braambergstraat, Predikherenstraat, Langestraat, Hoogstraat, Mallebergstraat, Philipstockstraat, Markt, Steenstraat, Zuidzandstraat, Zand en Smedenstraat.


 Viering op één: De eucharistieviering om 11 uur in de Sint-Salvatorskathedraal wordt live uitgezonden in Eurovisie en is ook te volgen op één. Na de processie leidt de bisschop Jozef De Kesel op de Burg nog een slotplechtigheid met zegen met de relikwie van het Heilig Bloed. De Heilig Bloedprocessie start om 15 uur.


 Os is terug: Sinds 1960 deed er geen os meer mee in de processie. Dat is dit jaar anders. Triphon, een dier van 1.250 kilogram, trekt straks de kribbe voort.


 Nieuwe praalwagens: De wagen met de voorstelling van het Paradijs, en die met het paleis van Herodes.


Programmaboekje en app: Het programmaboekje is te koop langs het parcours, de app iHolyBlood via de AppleStore. (BHT)