60-jarige Italiaan mag gevangenis verlaten na smokkel van illegaal via haven van Zeebrugge

De smokkel vond plaats via de haven van Zeebrugge.
BELGA De smokkel vond plaats via de haven van Zeebrugge.
Een 60-jarige Italiaan uit het Britse Sheffield heeft 37 maanden cel met uitstel gekregen voor mensensmokkel. Melchiorre F. mag op die manier woensdagavond de gevangenis verlaten. Opvallend: de Albanees die hij via de haven van Zeebrugge wilde smokkelen, kreeg wél een effectieve celstraf.

Melchiorre F. reisde op 26 september naar België vanuit het Britse Sheffield, waar hij woonde. Hij kwam hier een jonge Albanees oppikken om hem naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Het duo bood zich rond 18.30 uur aan bij P&O Ferries in Zeebrugge in een KIA Picanto, maar de grenscontroleurs doorzagen hun plannetje. De 20-jarige Albanees had valse Italiaanse papieren op zak en viel dus snel door de mand. De 60-jarige Italiaan werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Melchiorre F. werd in Frankrijk al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. In maart 2018 werd hij staande gehouden met twee Albanezen in de koffer van zijn wagen. Hij kreeg daarvoor 12 maanden cel met uitstel.

Voor de smokkel via de haven van Zeebrugge was hem naar eigen zeggen 2.000 euro beloofd. De zestiger beweert dat hij in zijn thuisplaats bedreigd werd door Albanese mensensmokkelaars. “Ik deed alles in opdracht, had enorme schulden en bovendien zaten er zware drugsdealers in mijn woning”, verklaarde hij. Nadia Lorenzetti, de advocate van F., vroeg met succes om een straf met uitstel. “Mijn cliënt heeft een 84-jarige moeder in Sicilië. Zij is hulpbehoevend en hij wil dan ook voor haar gaan zorgen.” De rechter ging in op de vraag van de verdediging. Hij hield rekening met het blanco strafblad van F. in België en zijn doorleefd schuldinzicht. Opvallend genoeg kreeg de Albanees die hij wilde smokkelen wél een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden. De man gebruikte valse stukken en had zich bovendien een valse naam aangemeten. Het feit dat hij niet kwam opdagen voor zijn proces speelde wellicht een rol in de beslissing van de rechter.