39 maanden cel voor 29 nieuwe feiten: beruchtste tafelschuimster kan deze zomer achter tralies

Nadine W. vliegt wellicht volgende maand achter de tralies.
Jelle Houwen Nadine W. vliegt wellicht volgende maand achter de tralies.
Nadine W. (49), ‘de schrik van de kusthoreca’, heeft in de Brugse rechtbank in totaal 39 maanden cel gekregen voor liefst 29 nieuwe feiten. De beruchte tafelschuimster kan daardoor deze zomer worden opgepakt. Dan zullen de vonnissen tegen de vrouw definitief zijn én de drie jaar cel overstijgen, wat nodig is om haar achter tralies te zetten.

Meer dan 120 keer sloeg Nadine W. intussen toe. Ze beperkt zich niet langer alleen maar tot de kusthoreca, want sloeg intussen ook al enkele keren toe in het binnenland. In de Brugse rechtbank velde de strafrechter donderdagmorgen een vonnis in tien dossiers. In totaal legde hij de tafelschuimster 39 maanden cel op voor 29 feiten, die zich afspeelden in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Kortrijk, De Haan, Brugge, Middelkerke en Oostende. 

Kaaskroketten en Thais

De meest recente inbreuken waarvoor Nadine W. veroordeeld werd, dateren van vorige maand. Op 17 mei ging de vrouw eten in brasserie Tuf Tuf aan het station van Brugge. “Ze dronk er twee espresso’s, een cola en verwenkoffie en bestelde er ook een portie kaaskroketten”, sprak de procureur. “De rekening van 32 euro betaalde ze wederom niet.” Amper een dag later dook de tafelschuimster opnieuw op in Brugge. Ze ging eten in het Thaise restaurant Sivalai in de Katelijnestraat en dronk er drie koffies en een cola. W. at ook een dame blanche en een maaltijd, maar liet de rekening opnieuw onbetaald achter. 

100 maanden celstraf

Ondanks het feit dat Nadine W. in totaal al meer dan 120 keer toesloeg en al acht rechtszaken verzamelde, zat ze nog geen dag in de cel. De maximumstraf voor tafelschuimers bedraagt drie maanden, wat onvoldoende is om iemand ook effectief achter de tralies te laten verdwijnen. Haar laten interneren of colloqueren is ook geen optie, want een dokter stelde bij een van haar arrestaties al vast dat W. geen geestesaandoening heeft. De vrouw beseft naar verluidt maar al te goed het strafbare karakter van haar daden, maar doet desondanks gewoon verder. De OCMW-hulp die ze in het verleden al aangeboden kreeg, schoof ze gewoon aan de kant. Op geen enkele van haar processen komt ze bovendien opdagen.

Het parket ziet bijgevolg geen enkele andere optie dan de vrouw op te pakken en te laten opsluiten in de gevangenis. Daarvoor moet ze in totaal meer dan 3 jaar cel verzamelen. Op dit moment hangt de vrouw in totaal 100 maanden gevangenisstraf boven het hoofd, alle al behandelde en uitgesproken zaken samen. 17 maanden daarvan zijn al definitief. De celstraffen die Nadine W. donderdagochtend kreeg, moeten haar eerst nog betekend worden. Daarna moet de beroepstermijn van een maand worden afgewacht, alvorens de vonnissen uitvoerbaar zijn. Een arrestatie zal dus ten vroegste voor volgende maand zijn.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Stigletz

  Wat een land leven we eigenlijk wat je niet allemaal mag uitsteken voordat je nog maar in aanmerking komt om dan eindelijk een paar kleine maandjes in de gevangenis te moeten zitten.

 • Erwin Vandriessche

  Een celstraf zal haar goed uitkomen, want daar krijgt ze gratis voeding en onderdak betaald door belastingbetalers. En dat er niets fout met haar psyche is, daar heb ik toch mijn twijfels mee. Die vrouw heeft begeleiding en hulp nodig, Zo niet zal die celstraf voor niets helpen en zal ze snel terug hervallen bij vrijlating.

 • DIRK VAN DESSEL

  Haar "straf" is dat ze daar ook gratis kan eten.

 • Olivier Desmet

  Ze heeft volgens dit artikel al hulp geweigerd ... Daarbij nog gezien dat ze vaak genoeg eten gaat stelen in de restaurants... als ze daar tijd voor heeft, heeft ze ook tijd om te gaan werken.

 • Kristof Lintermans

  Die vrouw wist gewoon dat ze dit kon doen, in de gevangenis zal ze ook geen honger lijden. Na haar straf doet ze verder tot ze terug binnen kan. Het kan haar gewoon niet schelen, en het kan. Daar wringt het schoentje.