30 handelaars, één cadeaubon

STAD LOOFT INITIATIEF ZELFSTANDIGEN, MAAR SPRINGT ZELF NIET OP DE KAR

Wouter Smet, Yordy Eelen en Thomas Barbier van boekhandel De Reyghere tonen de cadeaubon. 
Proot Wouter Smet, Yordy Eelen en Thomas Barbier van boekhandel De Reyghere tonen de cadeaubon. 
"Als de stad het initiatief niet wil nemen, dan doen wij het." Dertig Brugse handelaars lanceren deze eindejaarsperiode samen een cadeaubon waarmee je in hun zaken kan betalen. "We willen tonen dat Brugge niet alleen ketens, maar ook veel lokale zelfstandigen telt", zegt Thomas Barbier van boekhandel De Reyghere.

De vraag naar een 'Brugge-bon' bestaat al een tijdje. Vooral handelszaken uit de poortstraten zijn vragende partij. Ze vinden dat een bon, die in diverse handelszaken gespendeerd kan worden, een meerwaarde zou zijn voor de lokale economie. "We hebben een aantal handelszaken samengeroepen om de Cadeaubon Brugge op te starten", zegt Wouter Smet van het cadeaubonnenbedrijf Tadabon.


"Veel Brugse handelaars zijn klant bij ons en die vraag was ons al meermaals gesteld. Ik denk dat dit de Brugse handel alleen maar ten goede kan komen. De begunstigde kan de bon spenderen aan een kop koffie bij The Gulliver Tree of een boek in De Reyghere. Het belangrijkste is dat we een heel divers aanbod hebben. En in Brugge is dat er zeker te vinden."

Tattoo

Dat het aanbod uitgebreid is, bewijst een blik op de website www.cadeaubonbrugge.be. Met de bon kan je uitgebreid tafelen in Het Visioen of De Stoepa, kleding shoppen bij Twee Meisjes, een fiets kopen in Exceller Bikes of zelfs een tattoo zetten bij Kingpin.


Ook Boetiek Ruth, de zaak van Ruth Niville in de Sint-Jakobsstraat, doet mee. "De bon is een meerwaarde voor Brugge", zegt ze. "Je hebt niet alleen de ketens, maar ook veel hardwerkende zelfstandigen. Dit moet een dagje shoppen in Brugge aanmoedigen."


Volgens Thomas Barbier van boekhandel De Reyghere is de bon ook een statement. "Het toont aan dat er in Brugge veel streekgenoten leuke winkels hebben. Deze bon verenigt ons en maakte ons bekender bij het publiek." In veel (West-)Vlaamse steden is zo'n bon al met succes geïntroduceerd. In onze regio is het bijvoorbeeld mogelijk om in Torhout of Zedelgem met een gelijkaardige bon bij de lokale handelaars aan te kloppen.

Boot afgehouden

In Brugge heeft het stadsbestuur de boot steeds afgehouden. "In de werkgroep Lokale Economie is het onderwerp vaker ter sprake gekomen. Toen hebben we beslist om daar als stad niemand van ons personeel op te zetten, omdat het nogal wat administratie met zich mee brengt. Niettemin juich ik zo'n initiatieven toe. Het is een extraatje voor de vele shoppers die onze stad komen bezoeken", zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V).