24.000 euro boete voor aannemer die z’n werknemers opsloot “omdat ze niet zouden weglopen”

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een aannemer uit Gent heeft in de Brugse rechtbank 24.000 euro boete gekregen, waarvan de helft met uitstel, voor zwartwerk en het tewerkstellen van illegalen. Bij een controle ontdekte de inspectie dat D.T. vier arbeiders had opgesloten. “Omdat ze niet zouden weglopen”, verklaarde hij zelf.

Inspecteurs van de dienst Toezicht op Sociale Wetten en de RVA wilden op 29 maart vorig jaar een werf controleren langs de Spinolarei in Brugge. “Ze hoorden machines en klopten aan, want de bel deed het niet”, vertelde de arbeidsauditeur. “Door de gleuf van de brievenbus zagen ze een arbeider tegels leggen en ook een stukadoor was er aan het werk. Toen ze vroegen om de deur te openen, kregen ze te horen dat die op slot was.” De zaakvoerder, een man van Russische origine, kwam pas drie kwartier later ter plaatse. Op dat moment was ook de politie al opgeroepen. “De beklaagde sloot de deur naar eigen zeggen om te voorkomen dat zijn arbeiders zouden weglopen. De werknemers bleken in het zwart te werken en bovendien waren er twee illegaal in het land.” D.T. hing zes maanden cel boven het hoofd, maar de rechter beperkte zijn straf woensdagmorgen tot een geldboete van 24.000 euro, waarvan hij de helft effectief moet betalen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vanakker

  12000 Euro dus ? Voor dwangarbeid en gijzeling . Mooi is dat , gerecht met duidelijk 2 maten en gewichten .

 • Jean De Grande

  24.000 euro? Dat moest het aantal dagen bak op water en brood zijn. Moderne slavernij is dat. Maar hij zal wel iemand kennen.

 • chris eeckhout

  De actie van de ondernemer lijkt veel meer op gijzeling / vrijheidsberoving , edg. en verdient veel kordater aangepakt te worden door de bevoegde instanties.

 • Jason Roberts

  Als je ze nu eens deftig aanpakt..maar nee...we moeten ze sussen!

 • Paul Philippaerts

  De rechtbank verdient ook een doorlichting. In het zwart werken illegalen aan het werk zetten het is allemaal maar een habbekrats. Waarvoor dient zo'n gerecht om het zwartwerk en illegalen te faciliteren. En de goegemeente de indruk te geven dat ze geweldig bezig zijn. Is wel gezichtsbedrog.