150 sympathisanten houden protestmars voor opzijgezette priester

Met spandoeken, foto's en kaarsen trekken de actievoerders door het Brugse centrum.
Benny Proot Met spandoeken, foto's en kaarsen trekken de actievoerders door het Brugse centrum.
Met slogans als 'Luk moet blijven' en 'Bisschop, word wakker' hebben 150 sympathisanten van priester Luk Brutin uit Zwevezele zaterdag hun ongenoegen geuit aan het bisdom in Brugge.

Ze liepen een optocht van aan het Bargeplein tot aan het bisschoppelijk paleis en lieten daar met liederen en slogans hun boodschap duidelijk verstaan. Bisschop Lode Aerts toonde zich niet, al vonden de initiatiefnemers dat niet zo erg. "Het is wel bedenkelijk", vond Chris Verduyn uit Meulebeke, zelf een slachtoffer van seksueel misbruik in de Kerk.


"Het toont nog maar eens aan hoe het bisdom omgaat met mensen. Priester Luk wordt naar ons aanvoelen harder aangepakt dan pedofiele priesters." Dat was ook de mening van Kristo Van Holsbeeck, die de menigte toesprak. "Ik vind het wel geweldig dat zoveel mensen naar Brugge zijn afgezakt om hun band met Luk Brutin te tonen. De priester is enorm geliefd, bij heel veel mensen en verenigingen."


Eind vorige maand verwijderde bisschop Lode Aerts de priester, omdat hij zich niet zou houden aan zijn taken. Brutin betwist dat en spreekt van jaloezie en pesterijen. Luk Brutin was overigens niet aanwezig op de protestmars. Ondertussen wordt her en der geopperd dat de priester zelf al in beroep zou zijn gegaan, maar dat bericht nuanceert hij. "Ik heb wel een brief naar het bisdom gestuurd, met de vraag om mijn decreet van verwijdering te wijzigen", aldus Brutin. "Dat is een eerste stap in de procedure om mijn ontslag aan te vechten. Pas als de bisschop beslist daar niet op in te gaan, kan ik officieel beroep aantekenen bij de hogere instanties in Rome. Doet hij dat wel, dan is in beroep gaan niet meer nodig en kan ik terug aan de slag in Zwevezele. Al zal dat wellicht niet het geval zijn. De bisschop klonk in zijn laatste persbericht vrij vastberaden over zijn eerdere besluit." (BHT/VDI)

Ook voor deze jongen is bisschop Lode Aerts kop van jut.
Benny Proot Ook voor deze jongen is bisschop Lode Aerts kop van jut.