150 jonge artiesten stellen zelf kunstparcours samen: “Brugge is meer dan boten en koetsen”

Kunstenfestival Konvooi is helemaal nieuw op de Brugse evenementenkalender

De kunstcollectieven zijn al volop bezig met de voorbereidingen aan de loodsen.
Bart Huysentruyt De kunstcollectieven zijn al volop bezig met de voorbereidingen aan de loodsen.
Zo'n 150 jonge artiesten krijgen van de stad Brugge carte blanche om een kunstenparcours samen te stellen voor het nieuwe festival Konvooi tussen 30 augustus en 1 september. In en rond de dokken komt er onder meer een Arc de Triomphe in paletten of een levensgroot fort. “Dit zal je in Brugge nog nooit gezien hebben”, belooft Ward Dupan van organisatie Het Entrepot.

Konvooi is een volledig nieuw kunstenfestival in Brugge. Vijf kunstenaarscollectieven kregen een budget en carte blanche om kunstprojecten uit te werken. Daarnaast dienden nog eens tachtig jonge artiesten een project in, dat langs een uitgetekend parcours voor kunstwerken rond de dokken in de achterhaven moet zorgen. “De respons was veel beter dan verwacht. Er komen kunstenaars van over het hele land meedoen. Zij zijn op zoek naar manieren om hun werken aan een breder publiek te tonen. Wel, wij bieden hen die mogelijkheid.”

De vijf kunstenaarscollectieven zorgen dan weer voor grotere projecten. Zo bouwt Studio mxmxm aan een Arc de Triomphe van blauwe europaletten als ode aan de haven. Muzikanten zullen aan de triomfboog zorgen voor hun eigen interpretatie van het Europees volkslied. Het Astridcollectief bouwt een eigen universum in de vorm van een fort, waarin ze onder meer chihuahua’s willen laten wonen. Ook leuk is het sportveld van FOTA en Ilke Gers. Bruggelingen zullen het er tegen elkaar kunnen opnemen in schaduwtennis zonder racket, voetbal met drie doelen en drie ballen of een wedstrijdje om ter traagste fietsen. De winnaars krijgen bekers, die kleine kunstwerkjes zijn.

De buitensite van Het Entrepot vomrmt de centrale locatie waar bezoekers iets kunnen eten of drinken. Er vinden ook optredens plaats en elke avond is er een afterparty met deejays en videokunstenaars. Tegelijk is er langs het parcours ook theater te beleven. Voor de organisatoren van Het Entrepot is dit het tweede festival van deze zomer, na hun allereerste radiofestival. “Konvooi en eerder Signaal zijn de twee festivals die ontstaan zijn na Vama Veche. Dit wordt een festival dat je nog nooit eerder in Brugge hebt gezien. We denken dat we hier echt wel een publiek voor hebben. De jongeren reageren bijzonder enthousiast. Meer zelfs: we hebben een camping, want velen willen overnachten.”

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis (sp.a) steunt het project ten volle. “Brugge is veel meer dan koetsen en bootjes. Dat proberen we hier te bewijzen. Er wordt wel eens smalend gedaan als het in Brugge over de jongeren gaat. Dat imago proberen we bij te stellen met dit soort evenementen. Ik denk zelfs dat dit festival heel snel gaat groeien.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Huys

    Succes een prachtig initiatief