112-nummer overbelast door herfststorm

HONDERDEN OPROEPEN VOOR OMGERUKTE BOMEN EN WEGGEWAAIDE DAKPANNEN

Een Brits koppel schrok zich een hoedje toen er in Sint-Kruis plots een zware tak op de voorruit van hun auto viel .
Mathias Mariën Een Brits koppel schrok zich een hoedje toen er in Sint-Kruis plots een zware tak op de voorruit van hun auto viel .
In Sint-Kruis is een zware tak op de rijdende auto van een Brits koppel beland en in Torhout viel de beuk achter de kerk op enkele geparkeerde wagens. Slechts twee bewijzen dat de herfststorm ook bij ons zwaar heeft toegeslagen. De brandweer kreeg honderden oproepen binnen en het 112-nummer was zelfs even overbezet.

Na uren en dagen met hevige regen was het gisteren vooral de wind die heel wat moeilijkheden veroorzaakte. Om 6 uur 's ochtends werden aan de kust de eerste rukwinden gesignaleerd. Er werden rukwinden tot 90 à 100 kilometer per uur voorspeld, maar de wind stak zelfs nog een tandje bij. Om 11 uur werd in Zeebrugge een rukwind van liefst 115 kilometer per uur geregistreerd. De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: Bij de brandweerkazernes en in de 100-centrale stond de telefoon roodgloeiend. Er kwamen in enkele uren tijd meer dan 200 oproepen binnen.


Op een bepaald moment raakte de 112-lijn zelfs overbelast. "We hebben de mensen gevraagd om enkel nog 112 te bellen in geval van gevaarlijke of bedreigende situaties", laat directeur Erwin Hertens weten. "De wachttijden werden anders te lang." De brandweerkorpsen in onze regio hadden de hele dag de handen vol. In 90 procent van de gevallen ging het om omgevallen bomen, afgerukte takken en weggewaaide stellingen en dakpannen. Maar toch liepen enkele mensen de schrik van hun leven op.

Op het Heilig Hartplein achter de kerk van Torhout werd de grote oude beuk uit de grond gerukt. De kruin kwam op enkele auto's op de parkeerplaats terecht, maar de schade bleef beperkt.
Jelle Houwen Op het Heilig Hartplein achter de kerk van Torhout werd de grote oude beuk uit de grond gerukt. De kruin kwam op enkele auto's op de parkeerplaats terecht, maar de schade bleef beperkt.

Tak op rijdende auto

Op de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis belandde een zware tak plots op de voorruit van een auto van een Brits koppel. Door de klap versplinterde het glas. Het Britse koppel kon hun VW Crafter 30 meter verderop aan de kant zetten. De twee bleven gelukkig ongedeerd. Hun bestelwagen was wel zwaar beschadigd en moest getakeld worden.


Ook op het Heilig Hartplein in Torhout viel een boom op enkele auto's. De grote beuk achter de kerk begaf het plots, waardoor de kruin op de auto's terechtkwam. Geen enkele auto was zwaar beschadigd. De brandweer van Torhout zaagde de boom in stukken. Ook op andere plaatsen in Torhout rukte de brandweer uit om gevallen takken te verzagen en weg te voeren. In de Tinnenburgstraat moest de baan daarvoor even afgesloten worden.

Henk Deleu

Vier keer in één straat

Ook bij de brandweer van Brugge draaiden de kettingzagen overuren. In de Lorreinendreef waaide een beuk om, net zoals in de Gentse Steenweg. In de Tramstraat moest de brandweer zelfs viermaal tussenkomen, onder meer voor weggewaaide dakpannen. Ook elders konden veel bomen het natuurgeweld niet aan. In Jabbeke, Zedelgem en Oostkamp sneuvelden alles samen meer dan 20 bomen.


De ergste rukwinden waren bestemd voor gebieden aan de kust. De grootste problemen waren weggewaaide panelen en losgekomen stellingen. De stelling aan de serviceflats in de Waterkasteelstraat in Blankenberge moest nagezien en verstevigd worden. De straat werd er zelfs even afgesloten. Ook in De Haan, Wenduine en Knokke waren er tal van oproepen. Na de middag nam de wind in kracht af en kon de brandweer de ellenlange lijst van oproepen overal afwerken.


De eerste herfststorm liet zich bij ons goed voelen, maar zware schade bleef gelukkig uit.

Jelle Houwen
Aan de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis waaide een boom om waarvan een zware tak op een rijdende auto viel (zie hiernaast).
Mathias Mariën Aan de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis waaide een boom om waarvan een zware tak op een rijdende auto viel (zie hiernaast).


Video