10 en 12 jaar cel voor invoer 211 kilo heroïne

Twee Rotterdamse drugsdealers hebben 10 en 12 jaar cel gekregen voor de invoer van minstens 211 kilo heroïne. Omwille van de omvang van het dossier gaf de rechtbank het openbaar ministerie twee jaar extra de tijd om de opbrengst van hun handel te berekenen.

De invoer van minstens 211 kilo heroïne, kilo's andere drugs en drie drugsdoden hebben Yassine El M. (22) en Jamal El M. (42) op hun geweten. Hoewel Jamal volgens verscheidene gebruikers al 20 jaar lang drugs West-Vlaanderen zou laten invoeren, kwam z'n handel pas in november vorig jaar in het licht. Het gsm-nummer van de Rotterdammer en dat van z'n neef Yassine dook op in drugsdossiers in onder meer Brugge, Oostende en Roeselare. Het gerecht kon uiteindelijk hun handel van de voorbije vijf jaar in kaart brengen. Met de hulp van koeriers brachten de Nederlanders de drugs België binnen. Drie van die koeriers kregen gistermorgen 37 maanden cel. Een vierde man moet 4 jaar naar de gevangenis. Volgens de berekeningen van de speurders zouden de Rotterdammers 2,1 miljoen euro verdiend hebben met hun handel.


Wellicht is dat nog maar het topje van de ijsberg. Het parket krijgt van de rechtbank nog 2 jaar extra de tijd om het precieze bedrag te begroten. Nog gisteren stonden vijf afnemers van de Rotterdammers samen terecht voor de verkoop van 1 kilo heroïne. De vijf beklaagden waren allen verslaafd en leefden in erbarmelijke omstandigheden. Zo ontdekte de politie tijdens een huiszoeking bij een van de vrouwelijke verdachten haar dochtertje tussen de drugsrestanten. Op 17 december doet de rechter uitspraak in die zaak. (SDVO)