1.700 leerlingen steunen Roshnbir Saïd(17)

BRIEFJES AAN SCHOOLPOORT KTA BRUGGE TEGEN UITWIJZING GEZIN

De leerlingen hingen boodschappen op tegen de uitwijzing van het gezin.
Benny Proot De leerlingen hingen boodschappen op tegen de uitwijzing van het gezin.
Aan de schoolpoort van het KTA in Brugge hebben 1.700 leerlingen gisteren boodschappen opgehangen om hun onvrede te uiten over de uitwijzing van de Iraakse familie Saïd. Twee van de kinderen zitten in het KTA op school. Enkel Roshnbir (17) was er gisteren nog. "Het is mijn laatste dag. We moeten maandag weg", zucht de jongen.

Zijn klasgenoten maakten nog snel een PowerPoint-presentatie, waarin ze foto's en muziek koppelden aan mooie woorden. Die werd gisteren in de klas vertoond, bij wijze van afscheid.


De familie Saïd moet in principe maandag naar het gesloten centrum van Arendonk, waar ze nog even mogen blijven. Daarna moet het gezin onherroepelijk terug naar Irak. "We willen gewoon tonen aan Roshnbir dat we niet akkoord gaan met zijn uitwijzing", zegt klasgenoot Fen Van Dessel van het vierde jaar beroeps. "Wij hebben hem leren kennen als een heel aangename kerel, die van dezelfde dingen houdt zoals wij. Hij is ook een harde werker en spreekt heel goed Nederlands. Ook zijn familie is geïntegreerd. Die mensen doen zo goed hun best, maar moeten zonder pardon het land uit."

Op de briefjes staan mooie woorden voor de familie, maar ook boodschappen over hoop.
Benny Proot Op de briefjes staan mooie woorden voor de familie, maar ook boodschappen over hoop.

Modelleerlingen

Alle leerlingen en leerkrachten kwamen in de loop van de voormiddag vredesboodschappen delen aan de schoolpoort. Het werd een indrukwekkende rij van papier. "Iedereen pende neer wat ze van de uitwijzing vinden", zegt directeur Mania Van der Cam. "Ook de school in Loppem, waar nog twee broers van Roshnbir zitten, heeft ons laten weten dat ze zich verenigen. Het is verdorie oneerlijk voor deze mensen. De jongens die hier op school zitten, zijn modelleerlingen."

Leven opbouwen

Het gezin bestaat uit vijf kinderen, met nog een zesde op komst. In principe mogen ze in het gesloten centrum blijven tot drie maanden na de bevalling. "We zijn in december 2015 in België aangekomen", vertelt een zwaar aangeslagen Roshnbir Saïd. "Eerst woonden we een jaar in Antwerpen, daarna in Kortrijk. Sinds februari zit ik op het KTA in Brugge. We wonen ook in deze mooie stad. Ik voel me hier thuis, heb hier vrienden en ook mijn ouders leren Nederlands. We waren vast van plan om hier een leven op te bouwen." Vorige week kwam het nieuws over de uitwijzing als donderslag bij heldere hemel. "We wisten dat onze toekomst hier nog onzeker was, maar het is zo onwerkelijk om te horen dat je moet vertrekken. Ik kan het eigenlijk nog altijd niet goed vatten. Hoe het verder moet? Geen idee. Wat moeten we nog in Irak gaan doen? Ik ben mijn paspoort verloren tijdens de vlucht uit het land..." Het KTA, dat steun krijgt van de stad en tal van onderwijsinstanties uit Brugge, hoopt nog wat druk te kunnen zetten. "Maar we beseffen dat het moeilijk wordt", besluit directeur Van der Cam.