"Zonder ster krijg ik meer vrijheid"

TOPCHEF KAREN KEYGNAERT, EX-A'QI, OPENT CANTINE COPINE

Chef-kok Karen Keygnaert (vooraan) met medewerkers Paivi, Lars, Simon en Eva.
Benny Proot Chef-kok Karen Keygnaert (vooraan) met medewerkers Paivi, Lars, Simon en Eva.
Restaurant Cantine Copine: zo heet het nieuwe geheime adresje van Brugge. Achter het fornuis staat Karen Keygnaert (45), tot voor kort de enige vrouwelijke sterrenchef van het land. Ze ruilde de Michelinster bij A'Qi in voor een rustiger concept. "Een dresscode? Daarover moet je je geen zorgen maken."

Cantine Copine mag je nu al omschrijven als een verborgen parel. Letterlijk, want de vroegere borstelfabriek waar dinsdag het nieuwe restaurant van Karen Keygnaert opent, ligt goed verscholen langs de Steenkaai. Ze huist er tussen een bed&breakfast, een evenementenbureau en een dansschool. "Er komen nog wel wat wegwijzers bij, om het de klanten wat makkelijker te maken", belooft Keygnaert. "Maar ik zit hier ongelooflijk graag. Het bruist hier van de activiteit. We bevinden ons dicht bij bedrijvencentrum Waggelwater en AZ Sint-Jan."

Cantine Copine is ondergebracht in een vroegere borstelfabriek.
Benny Proot Cantine Copine is ondergebracht in een vroegere borstelfabriek.

Keurslijf

Het industriële kader waarin Karen haar gerechten zal serveren, is een echte stijlbreuk met haar vroegere restaurant A'Qi langs de Gistelse Steenweg. De sterrenzaak, die ze sloot op 26 maart, behoort tot de verleden tijd. Wel nam ze de keukenapparaten én haar trouwe personeel mee naar de Steenkaai, waar de chef met vier voltijdse krachten een zaak van 45 couverts draaiende wil houden. Ook een aantal gerechten uit A'Qi krijgt een tweede leven in Cantine Copine. "Ik sta 23 jaar in de keuken en ga mijn stijl niet drastisch veranderen. De maaltijden zullen wat copieuzer zijn. Klanten kiezen 's middags telkens voor een lunch met voor- en hoofdgerecht. 's Avonds is er een kleine kaart. Zonder ster krijg ik meer vrijheid om speelser en creatiever te zijn. Die Michelinster is een keurslijf dat al snel de drempel en de kosten verhoogt. De tijd dat mensen een hele avond aan tafel zaten voor een lang menu, is voorbij. We willen een restaurant openen waar klanten gewoon gezellig met vrienden op hun gemak zitten, zonder dat ze zich moeten zorgen maken over de dresscode. Gedaan met vaste menu's, regels of rituelen. Formeel of informeel, grote of kleine honger, veel of weinig tijd, vegetariër of met een allergie: iedereen mag zich hier thuis voelen."

Vriend van het huis

Waar haalde ze inspiratie voor de naam Cantine Copine? "De naam is voor mij een combinatie van het industriële karakter van het gebouw met de gezelligheid die ik wil uitstralen. Wie hier komt eten, willen we een vriend van het huis laten zijn."


Keygnaert was tot voor kort de enige vrouwelijke sterrenchef in Vlaanderen. Ze is niet de enige die 'back to basics' gaat en de felbegeerde Michelinster vrijwillig inlevert voor een minder druk (en plezieriger) bestaan, denk maar aan Geert Van Hecke, Kobe Desramaults of Luc Bellings.


"Ik heb de waardering die zo'n Michelinster met zich meebrengt altijd geapprecieerd. Maar dat hoofdstuk is nu afgesloten. Ik heb geen ambities meer om nog een sterrenkeuken te runnen."


Voor meer info en reservaties kan je terecht op de website www.cantinecopine.be.