"Voorakkoord tussen sp.a en CD&V? Niets van aan"

In Brugge doet het gerucht de ronde dat sp.a en CD&V zes jaar geleden overeengekomen zijn dat ze graag twaalf jaar samen zouden besturen. Is er dan een voorakkoord tussen de huidige meerderheidspartijen? "Neen", zeggen Renaat Landuyt (sp.a) en Dirk De fauw (CD&V) met klem.

"We hadden in de verkiezingsnacht van 2012 een mondeling akkoord om de grootste partij de burgemeester te laten leveren", zegt De fauw. "Dat is het enige dat op papier staat." Dat De fauw en Landuyt de voorbije zes jaar overeenkwamen, maakt een nieuwe samenwerking wel opnieuw mogelijk. "Op sociologisch en ideologisch vlak komen we dicht in elkaars buurt", geeft Landuyt toe. "Op sociaal vlak zit CD&V honderd procent op dezelfde golflengte. Maar er is meer nodig. Wie mee wil in de vernieuwing voor Brugge, zal mijn voorkeurspartner zijn. Bovendien zijn de ménsen belangrijk bij gemeenteraadsverkiezingen. De campagne is zoals een sportmatch. Je leert gaandeweg de karakters van je collega's kennen." De fauw liet ook al meermaals verstaan dat hij op een andere manier wil besturen dan Landuyt. "Inhoudelijk komen we overeen, qua stijl zijn we andere karakters. Maar ik sluit ook geen samenwerking met de N-VA van Pol Van Den Driessche uit. Iedereen zegt dat wij niet overeenkomen, maar er zijn best wel gelijkenissen. Alles ligt open in Brugge."


Dat gelooft Van Den Driessche zelf ook. "Er is wellicht wel sprake geweest van een soort voorakkoord, maar dat is nu niet meer van toepassing", denkt hij. "Ik heb er alvast geen en ik wil er ook geen maken."


Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus) hoopt dat twee partijen niet genoeg stemmen halen om een meerderheid te maken. Zo komt haar partij in beeld als derde partner. "Wij hebben geen akkoorden. Er wordt wel gepraat, maar vrijblijvend." (BHT)